Güncelleme Tarihi:
Adatepe, Taş Mektep Yaz Okulu'nda, 14 Ağustos'tan 4 Eylül'e kadar üç ayrı program temelinde eğitim verilecek. 4 - 12 Eylül tarihleri arasında ise Balkanlar ve Kafkaslar'dan geniş katılımla ‘‘Anlaşmazlık Çözümlemede Barışçı Metodlar’’ konulu Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin uluslararası yaz okulu yapılacak.
Çanakkale sezon boyunca önemli yaz okullarına ev sahipliği yapıyor.
Bunlardan biri, Adatepe'de ev alarak, yılın bir kısmını burada geçiren İstanbulluların bir girişimi: Taşmektep Yaz Okulu.
Köyün yüksekçe bir yerine konumlanmış olan büyük bir taş bina, burada ev yaptıran yazlıkçılar tarafından önce hayranlıkla izleniyor ve sonra zamanla bu hayranlık taş binayı değerlendirme isteğine dönüşüyor. Valilikle yapılan temaslar sonucunda, bina, eğitim ve kültür hizmetleri vermek üzere kiralanıyor.
Taşmektepte üç ayrı program halinde eğitimler sürüyor. Bunlardan ilki, Jean Paul Sartre, Edward Popper, Ludwig Wittgenstein'ın bakışıyla ünlü düşünür ve hekim Sigmund Freud üzerine. 14-21 Ağustos tarihleri arasındaki birinci program Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hilmi Yavuz'un eğitmenliğinde.
DİĞER OKULLAR
21-28 Ağustos tarihleri arasındaki ikinci programın konusu ise 'Dil Bağlamında Görüntü'. Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamil Fırat'ın üstleneceği çalışma, fotoğraflardan, filmlere kadar geniş bir görüntü çeşitliliğinde ele alınacak ve dilbilim, anlambilim ile göstergebilim temalarını işleyecek.
Taşmektep'te bu sezon düzenlenecek son eğitim programı ise Yıldız Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zerrin İren Boynudelik'in işleyeceği, 'Tarih Öncesinden Günümüze Sanat'. 28 Ağustos - 4 Eylül 199 tarihleri arasında. Görüntülü malzemeler eşliğinde uygarlık tarihi içinde sanatın yerini ve ortaya çıkışını ele alacak. Haberleşme için telefonlar: 0 212 225 55 29 ve 0 212 230 41 36.
ANLAŞMAZLIK ÇÖZÜMLEME
Çanakkale'de yazın eğitim faaliyetlerini sürdüren bir diğer kuruluş da Helsinki Yurttaşlar Derneği. Derneğin 5-12 Temmuz'da gerçekleştirdiği 'Türkiye'de Demokrasi ve Sivil Toplum' adlı okula, Türkiye ve KKTC'den 35 öğrenci katıldı. Bu çalışmaya katılanlar Yasemin Şan, Esra Güçlüer, Melek Taylan, İsmail Erten, Can Öztürk, Murat Çelikkan, Nazan Aksoy, Feray Salman, Mete Tuncay ve Murat Belge gibi isimlerden 'Çokültürlülük', 'Kent ve Demokrasi', 'Türkiye'de Sivil Toplum Hareketi', 'Bilgi Teknolojisi' ve 'İnternet' gibi farklı konularda seminerler dinleme fırsatı buldular.
4-12 Eylül tarihlerinde derneğin düzenleyeceği bir diğer yaz okulu da, 'Anlaşmazlık Çözüm Stratejileri ve HCA' (Helsinki Yurrtaşlar Meclisi) nin Görüşleri' adını taşıyor.
TANIKLARIN DENEYİMLERİ
Uluslararası katılımla yapılacak olan okula Türkiye civarındaki çatışma bölgelerinden gelecek öğrencilerle, genç HCA çalışanları katılacak. Balkanlar ve Kafkaslar'da bulunan HCA çalışanlarının deneyim ve görüşlerinin paylaşılacağı yaz okulunun program hazırlıklarını Murat Belge, Nazan Aksoy, Melek Taylan, Mient Jan Faber, Mary Kaldor ve Dion Van Den yürütüyor.
Okul sonrası, Uluslararası Helsinki Yurttaşlar Meclisi Gençlik Kolu'nun yayını 'Collage' dergisi sonbahar sayısını tümüyle 'Uluslararası Çanakkale Yaz Okulu'99'a ayıracak.
Okulun gerçekleştirilebilmesi için Hollanda ve Türkiye HCA örgütleri birlikte çalışarak kaynak arıyor.
Bilgi için derneğin telefonu: 0212 292 68 42
Adatepe neresidir?
Adatepe, Kaz Dağları'nın denize ulaştığı noktalardan birisinde ve denize 4 kilometre uzaklıkta bir köy. Çanakkale Yolu'nda Truva Antik kenti'ne 60, Assos Antik Kenti'ne 35, Bergama Antik kentine ise 120 dakika uzaklıkta.
Adatepe'de bugün yaklaşık 70 kadar ev bulunuyor. Bunlardan 45'i 'İstanbullular' olarak anılıyor ve evlerini restore etmiş. Köy yaklaşık 6 yıl önce SİT alanı ilan edilmiş ve bütün evler koruma altına alınmış. Köyde biri tarihi bir konak olan 4 pansiyon bulunuyor.
Adatepe'ye ulaşmak için köyün muhtariyetinin bağlı olduğu Küçükkuyu'dan Kamil Koç, Truva ve Uludağ otobüs firmalarının servisleri var.