Güncelleme Tarihi:
HUNHAR bir cinayete kurban giden gazeteci Hrant Dink ve eşi Rakel Dink’in de aralarında bulunduğu bin 500 yetim çocuğun yaz kampı olarak kullandığı Tuzla Ermeni Yetimhanesi’nin (Kamp Armen) yıkılmaması ve iadesi için sürdürülen kamuoyu baskısı, ağır bastı.
EMSAL OLMASIN DİYE Mİ
Mülk sahibi Fatih Ulusoy, araya Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da girmesiyle, yaklaşık 25 milyon liralık araziyi Tuzla Ermeni Yetimhanesi Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı. Ulusoy, “Türkiye’nin birlik beraberliğe ihtiyacı var. Ermeni, Kürt, Türk fark etmez, hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız ve kardeşiz. Ülkenin sosyal barış ve birliğine katkı sunmak istedim” dedi. HDP’nin Ermeni milletvekili adayı Garo Paylan ise, kamulaştırmayla iade formülünden emsal yaratmamak için vazgeçilmiş olabileceğini söyledi.
SONUNDA İKNA OLDU
Ermeni cemaati için manevi anlamı büyük 9 dönümlük arazide iki hafta önce başlatılan yıkım sosyal medyadan duyulur duyulmaz, Kamp Armen aktivistlerin kamp alanı haline geldi. Milletvekili adaylarının da destek verdiği ‘Kamp Armen Yıkılmasın’ kampanyası, kamuoyu rüzgârını arkasına aldı. Kampın yıkılmayacağına dair ilk işaret AK Parti’nin Ermeni Milletvekili adayı Markar Esayan’dan geldi. Esayan. Agos Gazetesi’ne sorunun kökten çözülmeye çalışıldığını belirterek , “Başbakan’ın talimatı var. Biraz zaman alabilir ama Büyükşehir Belediyesi bu sorunu çözecek. Mülk sahipleriyle de görüşülecek” açıklaması yaptı. 15 gündür hummalı bir çalışma yürüten taraflar sonunda mülk sahibini ikna etti.
DÜNYADA YAŞAM SÜRESİ BELLİ
KAMP Armen arazisini hibe ettiğini açıklamasıyla “Cennette yeriniz hazır” esprileriyle karşılaşan mülk sahibi Fatih Ulusoy, süreci Hürriyet’e özetle şöyle anlattı: “Normalde bedel ödenerek kamuya geçsin, deniyordu. O gerçekleşemedi. Olay kamuoyunda vicdan muhasebesine dönüştü. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun rica ve talimatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Sayın Selim Temurci, Tuzla İlçesi Belediye Başkanı Sayın Şadi Yazıcı tarafından şahsıma intikal ettirildi. Ermenilerin haklarının yendiğine dair konular gündemde sürekli. Hiç olmazsa bu dünyaya örnek olur. Türkiye adına bir şeyler düzelebilir. Çok zengin de bir insan değilim ama sonuçta para da her şey değil. Hayatta, haryacayabileceğin miktar belli. Bazıları biriktiriyor bu paraları; ne yapacaklar, dünyada yaşam süresi belli. İnşallah iyi bir amaç uğruna kullanılır.”
İadeli karara halaylı kutlama
KAMP Armen’in tapusunun iade edileceği haberi kampta 18 gündür nöbet tutanları sevindirdi. Vicdan nöbetçileri, kararı halay çekerek kutladı. Ancak ortak karar, kampın tapusu resmen devredilene kadar nöbeti bırakmamak. Nöbet tutanlar kararla ilgili şöyle konuştu:
Alexis Kalk (31): “18 gündür bütün halklarla mücadele verdik. Karar bizi sevindirdi. Tapuda devrinden sonra mücadelemiz kazanılmış sayılacaktır.”
Uraz Kospar (34): “Burada Türk, Kürt ve Ermeni birlikte mücadele etti. İade edilmesinin açıklanması çok önemli.” Mikael Arslanyan (34): “Temkinli bir sevinç var. Daha önceden verileceği söylenen yerler verilmedi.”
Fırat ALKAÇ/İSTANBUL