Güncelleme Tarihi:
SURİYE’de en çok Kürt’ün yaşadığı, Nusaybin’in karşısında, sınırın 2 km ötesinde bulunan 200 bin nüfuslu Kamışlı’da önceki gün içsavaşın ilk ciddi çatışmaları yaşandı. Muhalif eğilimli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre neden başladığı kesinleşmeyen çatışmalara, Suriye’de savaşan en İslamcı silahlı güç olan Nusra Cephesi de ÖSO üyeleriyle aynı saflarda katılıyor. İlk hedeflerin, Kamışlı’nın güney girişindeki bir askeri üs olduğu, kent sakinlerinin ise rejimin diğer şehirlerde olduğu gibi savaş uçaklarıyla karşılık verip vermeyeceğini endişeyle beklediği belirtildi.
BAZI KÜRTLER ÖSO’YU KINADI
Reuters, kentteki fiili ateşkesin bittiğini, ÖSO ile Kürtler arasındaki anlaşmanın bozulmuş olabileceğini yazdı. Kürt haber sitelerine göre ÖSO, Kamışlı’yı, kalan son Esad güçlerinden “kurtarma” planları yaptı. PKK’nın Suriye kolu olan PYD’ye göre gerginlik abartılıyor ve Kürt milisler, Kamışlı’yı koruyabilecek durumda. PKK karşıtı Kürt partisi Yekiti ise Kamışlı’da rejimin yoğun varlık gösterdiğini, yeni kontrol noktaları kurduğunu belirtti. Parti, ÖSO’nun “güvenli Kürt bölgelerine” girmesini kınadı.
Nusaybin sınırında gergin bekleyiş
Kamışlı’daki çatışmalar sınırın hemen öte yanındaki Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde kaygıyla izlendi. Helikopterin uçuş yaptığı Kamışlı’dan gelen silah sesleri Nusaybin’den duyuldu. Olaylardan kaçmak isteyen bir grubun Türkiye sınırına gelmesi üzerine sınırda asker ve polis tarafından sıkı güvenlik önlemleri alındı. Kamışlı’daki yakınlarından haber almak için mayınlı bölgeye giren Nusaybinlileri, güvenlik güçleri Kürtçe anonslarla uyardı. Polis ve askerin uyarıları üzerine vatandaşlar mayınlı alandan çıktı. Sınırın her iki kesiminde bekleyiş sürerken, güvenlik güçleri de önlemlerini sürdürüyor.
Ne olmuştu
SURİYE’nin kuzeyinde Kürtlerin çoğunlukta olduğu yerlerde geçen yaz ordu bir dizi yerleşimden çekilmiş, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Barzani’ye yakın Kürt Ulusal Konseyi (KUK) ile PKK’nın Suriye kolu PYD’nin oluşturduğu ortak milis gücü şiddete başvurmadan kontrolü ele almıştı. Kürtlerle rejim arasında işbirliği olduğu iddialarının ardından Özgür Suriye Ordusu, PKK’ya yakın milislerle çatışmalara girmişti. Geçen yıl sonunda ateşkese anlaşmasına varılmış, ÖSO ile Suriyeli Kürtler, rejime karşı ortak mücadele kararı almıştı.
Dört İtalyan gazeteci serbest
SURİYE’de 4 Nisan’dan beri rehin tutulan dört İtalyan gazeteci dün serbest bırakıldı. İtalya’nın geçici Dışişleri Bakanı Mario Monti dün yaptığı açıklamada, gazetecileri Suriye’nin kuzeyinde hangi grubun kaçırdığını belirtmedi, ancak hepsinin salıverilerek Hatay’dan Türkiye’ye giriş yaptıklarını söyledi. Monti, dün akşam İtalya’ya dönem gazetecilerin kurtarılmasını sağlayan herkese isim vermeden teşekkür etti. RAI televizyonu muhabiri Amedeo Ricucci, serbest çalışan fotomuhabir Elio Colavolpe, serbest kameraman Andrea Vignali ve Suriye asıllı İtalyan muhabir Susan Dabbous’un, belgesel çekmek için bulundukları Halep’te, El Kaide’ye yakın bir grup tarafından kaçırıldığı bildirilmişti.
Havalimanı yolunda
Muhaliflerin YouTube’a önceki gün yüklediği videoda, Nusra Cephesi’nin “cihatçı” militanları, ağır silahlarla, konvoy halinde rejimin elindeki Kamışlı Havalimanı’na taarruza giderken görülüyor. Nusra daha önce Kürtler ve Hıristiyanlarla çatışmıştı. Kürt ağırlıklı Kamışlı’da ciddi bir Hıristiyan azınlık da var.