Güncelleme Tarihi:
Dokuz Sivil Toplum Kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Ulusal Kalp Sağlığı Platformu uyardı: Önlem alınmadığı taktirde, 2010 yılında kalp damar hastalarının sayısı üç milyonu bulacak, 280 bin kişi yaşamını yitirecek!
Türkiye'de 1.6 milyon kalp-damar hastasının bulunması, geçtiğimiz yıl da 170 bin erişikinin bu hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmesi, sivil örgütleri harekete geçirdi. Türk Kardiyoloji Derneği, 9 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ile Ulusal Kalp Sağlığı Platformu oluşturdu. Platform, önlem alınmadığı takdirde, 2010 yılında hasta sayının 3 milyona, kalp damar kökenli ölümlerin de 280 bine ulaşacağı uyarısında bulundu.
Her gün 250 bin yeni hasta
Ulusal Kalp Sağlığı Platformu ve Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Altan Onat, her yıl 250 bin kişinin kalp ve damar hastası olduğunu belirterek, ‘‘Halkımız için en büyük afet, kalp-damar hastalıkları. Kalp yetersizliğine ve felce sürükleyen bu hastalıklar, geçen yıl 170 bin kişinin ölümüne yol açtı’’ dedi. Sorunun sürekli büyümesi üzerine dernek olarak ‘salgın’a karşı bireysel mücadele eden kuruluşları biraraya getirmek istediklerini anlatan Prof. Dr. Onat, ‘‘Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi konusunda ilgili kuruluşların, hekimlerin ve halkın bilinçlendirilip, bu sinsi tehlikenin önlenmesi için topyekün eyleme geçmeyi amaçlıyoruz’’ dedi.
Hastalığın 30 yıl önce bu boyutlardan çok daha uzak olduğunu ancak giderek yaygınlaştığını vurgulayan Prof. Dr. Onat, şunları söyledi:
‘‘Sigara içimi hastalığın önde gelen nedeni. Fiziksel aktivite azaldı ve hareketsizlik de arttı. Önceleri, sebze ve meyve ağırlıklı, zeytinyağlı beslenme hakimdi. Artık daha yağlı, ayaküstü beslenme, abur-cubur yaygın. Nüfusun giderek yaşlanması da hastalığın çok görülmesinin nedenlerinden biri’’ dedi.
Kadınlarda hastalık Avrupa'dan çok
Yapılan araştırmalara göre, Türk kadınları kalp ve damar hastalıkları bakımından Avrupa şampiyonu. 45-74 yaş popülasyonda, Almanya'da her 100 bin erkekten 354'ü, kadınlardan 116'sı, İngiltere'de 100 bin erkekten 515'i, kadından 190'ı, Finlandiya'da her 100 bin erkekten 587'si, kadınların 166'sı, İskoçya'da erkeklerin 100 binde 655'i, kadınların 273'ü, Rusya'da erkeklerin 100 binde 767'si, kadınların 288'i, Ukrayna'da erkeklerin 100 binde 749'u, kadınların 342'si kalp ve damar hastalığı nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye'de ise erkeklerin 100 binde 760'ı, kadınların ise 600'ü aynı sorun nedeniyle yaşamını yitiriyor. Diğer Avrupa ülkelerinde kadın hastalar, erkek hastaların yarısından daha az. Ancak Türkiye'de kadın ve erkek hastalar arasında büyük fark yok. Prof. Dr. Onat, ‘‘Kadınlar menopoza kadar erkeklere göre daha şanslı. Östrojen hormonları ve iyi kolestrollerinin erkeklere göre daha yüksek olması onları koruyor. Ancak kadınların tansiyonu yüksek, özellikle 40-45 yaşını geçenler şişman, hareketsizler, sosyal yaşamları genellikle çay ve beraberlerinde yenen kek, börekle sınırlı. Şişmanlığı bağlı şeker hastaları da fazla’’ değerlendirmesi yaptı.
Genetik şanssızlık
Türkiye ve Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler arasında yapılan araştırmalar, iyi kolestrolün (HDL) genetik olarak normalim altında olduğunu ortaya koydu. İyi kolestrolün düşüklüğünün kalp ve damar hastalıkları riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Onat, ‘‘Türkler'in kanındaki HDL normalin yüzde 20 altında. Türk erkeklerinde iyi kolestrol 37 ml/dl (normali 46 ml/dl), kadınlarda 45 ml/dl (normali 56 ml/dl)’’ dedi.
2000’li yılların hastalığı
1998 verilerine göre, Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarından ölümler ilk sırada yer alıyor. Her 100 bin kişiden 267'si kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. 1990'lı yıllarda, kalp hastalıkları birinci ölüm nedeniydi. 2020 yılında da sırasını koruması bekleniyor.
Kalp düşmanları şunlar: Sigara, yanlış beslenme, hareketsizlik. Yaşam tarzı değiştirilerek, sigarayı bırakmak, doğru beslenmek, egzersiz yapmak ve kilo vermekle kalp sağlınızı koruyabilirsiniz.
Ayrıca, yüksek tansiyon, kolestrol yüksekliği, şeker hastalığı, şişmanlık da önemli risk faktörleriyle de biraz dikkat ve özenle başedebilirsiniz.
Sağlık bakanlığı İlgİ gÖstermedİ
Platformu, Türk Kardiyoloji Derneği, Sigarayla Savaşanlar Vakfı, Türk Tabipler Birliği, Medil İletişim, Türk Diyabet Cemiyeti, Türk Diyetisler Derneği, Türkiye Endokrin ve Metabolik Hastalıklar Derneği, Türk Kalp Vakfı ve Herkes İçin Spor Federasyonu oluşturuyor. Platforma Sağlık Bakanlığı da davet edildi. Ancak toplantıya temsilci gönderilmedi. Prof. Dr. Altan Onat (solda) ‘Kalp damar hastalıkları geçen yıl 170 bin kişinin ölümüne yol açtı’’ dedi.