Güncelleme Tarihi:
EMİNE ve Murat Demirci’nin ilk çocukları olan Gözde’nin hastalığı birden başladı. Öksürüyor, midesi bulanıyor, vücudunda şişlikler oluyordu. Ankara Hacettepe Tıp Fakültesi’ndeki tetkikleri, kalp yetmezliğini işaret etti. İlaçlara rağmen kalp ancak yüzde 10 kapasiteyle çalışıyordu. Durumu ağırlaşınca Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’ne sevk edildi.
ACİL LİSTEDE AMA...
Burada da yapılan tetkiklerde Gözde’nin yaşaması için acil kalp nakli olması gerektiği anlaşıldı. Böbrekleri iflas etmek üzereydi. Ancak listede olmak sorunu çözmek için yetmiyordu. Bir çözüm bulunmazsa Gözde 2-3 gün içinde kaybedilecekti. Zira Türkiye’de ihtiyaçtan çok daha az organ bağışı yapılıyor. Çocuk verici bulmak ise daha da zor. Doktorları uygun kalp bulunana kadar Gözde’yi hayatta tutmak için kalp pompası takmayı uygun buldu.
POMPAYLA YAŞIYOR
31 Aralık’ta yapılan 3 saatlik bir operasyonla pompa, Gözde’nin küçük bedenine yerleştirildi. Pompa yorgun kalbini destekledi ve hayatla arasında bir köprü kurdu. Ancak Gözde’yi hastane odalarından çıkarmaya ve ailesinin yanına göndermeye yetmedi. Bedeninde pompa ve onu çalıştıran boyundan büyük makineyle yaşayan Gözde, ailesi ve doktorları dört gözle kalp gelmesini bekliyor.
ENFEKSİYON RİSKİ
Özel hastalar için ayrılan süit VIP odada, enfeksiyon kapmasın diye titizlikle takip edilen Gözde için sorunlar bitmedi. Pompa hayatını kurtarıyor ama kanama, pıhtı atma ve enfeksiyon riski de yaratıyor. Doktorların takibinin yanısıra annesi de verilen fenerle sabah, akşam şeffaf olan pompayı dikkatle inceleyerek pıhtı oluşumu var mı yok mu diye inceliyor.
Bağış oranları maalesef çok düşük
TÜRKİYE Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Paç, “Kalp pompası çözüm değil. Bununla eve gidemeyeceği için bir an önce kalp nakli olması gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizde beyin ölümü tespiti yapılsa bile bağış oranları çok düşük” dedi. Hastanede şimdiye kadar 14 yaşın altında 8 çocuğa kalp pompası takıldığını anlatan Prof. Dr. Paç, işin bir de ekonomik boyutu olduğunu söyledi: “Fiyatı 200 bin lira, ameliyatla birlikte devlete maliyeti 300-400 bin lirayı buluyor. Hastaneye bağımlı yaşıyorlar. Halbuki kalp nakli çok daha ucuza mal oluyor.”