Güncelleme Tarihi:
Amerika, yüz yıllık kalori hesaplama sistemini kimyager Wilbur Atwater’a borçlu. Atwater 1887’de gıda yiyerek ne kadar enerji kazandığımızı hesaplamak için, gıdalarda depolanmış enerjiyi ve dışkıda kalan enerjiyi ölçmeye başladı.
O günden beri, Atwater’ın araştırmaları 4-9-4 kuralına indirgendi. Bunlar, protein, yağ ve karbonhidratın bir gramının sağladığı kalori miktarları. Yani 1 gram protein 4, 1 gram yağ 9 ve 1 gram karbonhidrat 4 kalori kazandırıyor. ABD Tarım Bakanlığı onlarca yıldır tüm hesaplarını buna göre yapıyor ve ancak arada belli gıdaların farklı özelliklerini (örneğin sindirilebilirlik) dikkate alıyor.
Fakat son yıllarda beslenme uzmanları yöntemin yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Her şeyden önce, mevcut sistemin çiğ ve pişirilmiş gıdalar arasındaki farkı gözetmediğini söylüyorlar. Harvard Üniversitesi araştırmacıları, fareler üzerinde yürüttükleri deneyler sonucunda işlenmiş gıdaların vücut tarafından daha rahat emildiğini ve bu yüzden daha fazla kalori kazandırdığını öne sürüyor. Aynısı pişirilmiş ya da parçalanmış gıdalar için de geçerli. Bir avuç kırık fıstık, bir avuç bütün fıstıktan daha fazla enerji veriyor.
2011’de Tarım Bakanlığı araştırmacıları, kuruyemiş sektörünün de desteğiyle, antepfıstığının değerinin %5 fazla olarak belirtildiğini ortaya çıkardı. 2012’de ise bademin kalori değerinin %32, yani porsiyon başına 40 kalori abartıldığını tespit ettiler. Demek oluyor ki kalori hesaplarına gözünüz kapalı güvenmemelisiniz.
popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.