Kaldırın şu ayıbı

Güncelleme Tarihi:

Kaldırın şu ayıbı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Osmanlı-Rus savaşı sırasında küçük kızını ve oğlunu evde bırakarak, halkı galeyana getirip, erkeklerin önünde savaşan ve Rusları püskürten, bu yüzden de Türk kadınının kahramanlık sembolü olan Nene Hatun'un memleketi Erzurum'daki yanlışlar abidesi heykeli hala yerinde duruyor. Cahilce ve özensizce yapılan yanlışlar abidesinin hala kaldırılmaması üzerine Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından imza kampanyası başlatıldı.

Kentte Nene Hatun'u ayağında şalvar, omzunda çocuk ve elinde tüfekle gösteren heykelin tarihe uygun olmadığını belirten Erzurumlular da kampanyaya destek verdiler.

Heykelin gerçek Nene Hatun'u yansıtmadığını belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Rıza Dikel, Nene Hatun'un düşmana karşı satır ile karşı koyduğunu, ayrıca şalvar giymediğini ve savaşa sırtında çocuğuyla gitmediğini söyledi.

TESLİM OLMUŞ GİBİ...

Dikel, Nene Hatun'un Kültür Bakanlığı tarafından 6 yıl önce Tebrizkapı Semti'nde yaptırılan heykelin tarihi yanlışlıklarla motive edildiğini kaydederek, ‘‘Nene Hatun, savaş sırasında ateşli silah kullanmamış, düşmana karşı satır ile mücadele vermiştir. Nene Hatun şalvar giymemiş, sırtında çocuk taşımamıştır. Ayrıca heykelde silah sol eline verilmiştir. Bu da düşmana teslim olma anlamını gelmektedir. Heykelin tarihe ışık tutacak şekilde yeniden düzenlenerek değiştirilmesini istiyoruz. Toplanacak imzaları Kültür Bakanlığı'na göndereceğiz.’’

İl Kültür Müdürlüğü yetkilileri de Nene Hatun heykelinin kente getirilmesinin ardından sert eleştiriler aldıklarını söylediler. Yetkililer, heykelin yeniden yapılacağını ve Kültür Bakanlığı'nın çizim çalışması başlattığını bildirdiler.

Efsanevi kahraman

Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'un eski adı Sivişli olan Nene Hatun Köyü'nde doğdu. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ana noktalarından birini teşkil eden Aziziye Tabyası'ndaki kanlı meydan savaşına öncülük etti. Nene Hatun, yılgınlık içindeki erkeklerinin önüne geçip, ‘‘Allahını seven vatanı için canını verir’’ diye yüreklendirdi. Daha 20 yaşındaydı ve elinde satırıyla erkeklerin önünde savaştı. Rus ordusunun hücumuna ihtiyar ve gençlerle birlikte karşı koyan Nene Hatun bu zaferden sonra, köyüne çekilerek, sade bir vatandaş olarak yaşadı. 1951 yılında 94 yaşında ölen Nene Hatun Aziziye Tabyası'ndaki şehitlikte toprağa verildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!