Güncelleme Tarihi:
Kalburcu Muhtarı Celali Aykoç'un, köy yakınlarındaki “Asar Tepe” olarak adlandırılan bölgenin arkeolojik açıdan önem taşıdığı düşüncesiyle Balıkesir Müze Müdürlüğü'ne birçok kez yaptığı müracaatlar sonuç verdi.
Müze Müdürlüğü, incelemelerin ardından söz konusu bölgeyi “Arkeolojik sit alanı” olarak tescilleyerek, Bursa Koruma Bölge Kurulu'na bildirdi ve kazı başvurusunda bulundu.
Başvurunun kabul edilmesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kazı için ödenek göndermesinin ardından, Mayıs ayında müze araştırmacısı Aytekin Yılmaz başkanlığında 10 kişilik ekiple kazılara başlandı.
Kazıyı yürüten Aytekin Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Asar Tepe” mevkisinde yürütülen yüzeysel araştırmalarda bol miktarda toprak kap ve seramik parçalarına rastladıklarını belirterek, daha derinlere inildikçe yoğun olarak yığma taş bölümler ve küçük odacıkların ortaya çıkarıldığını söyledi.
Araştırmayı yamaçlara doğru kaydırdıklarında, tepenin etrafının üç kademe şeklinde duvarlarla çevrili olduğunun anlaşıldığını ve bu duvarların büyük kısmının ortaya çıkarıldığını ifade eden Yılmaz, kazı çalışmalarında bol miktarda Helenistik döneme ait toprak kap, seramik parçaları, ok ve mızrak uçları bulunduğunu vurguladı.
Yılmaz, kazı sırasında tepenin hemen alt kısmında bir lahit ortaya çıkardıklarını dile getirerek, lahitte iskelet kalıntıları, gözyaşı şişesi, çeşitli seramik kap ve Bergama Krallığı dönemine ait, üzerinde sağlık tanrısı figürü bulanan bronz sikke bulunduğunu bildirdi.
Balıkesir Müze Müdürü Neriman Özaydın da, ödeneğin bitmesi nedeniyle ara vermek durumunda kaldıkları kazı çalışmalarının 45 gün sürdüğünü belirtti.
Bölgenin Balıkesir'in en eski antik yerleşim birimlerinden biri olduğu yönünde bulgulara ulaşıldığını dile getiren Özaydın, şöyle konuştu:
“Bölgeden elde edilen bulgulara göre, burası geçmişi erken tunç çağından Helenistik dönemlere kadar uzanan önemli bir yerleşim birimi. Arkeolojik açıdan önem arz ediyor. Buranın Balıkesir'de en eski yerleşim birimi olduğunu tahmin ediyoruz. İlimizde kazı çalışmaları yürütülen Altınoluk Antandros, Erdek Kyzikos gibi, önemli bir antik kazı alanı olacak nitelikte bir yer. Bu önemli merkezde kazıların devam ettirilmesi ve sonuçlandırılması gerekiyor.”