Güncelleme Tarihi:
Türk mutfağının gelenekselleşmiş lezzeti kalburabastı, adını hamuru bir kalbura ya da kevgire bastırıldığı için almıştır. Şerbetli bir tatlıdır. Hamur için malzeme olarak margarin, un, yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu, ceviz içi kullanılır. Şerbetli ve irmikli tatlılarından biri kalburabastıyı evde yapabilmenin sırrı püf noktasında gizli. Kalbura bastının hamurunu kolayca şekil vermek için vaktiniz varsa buzdolabında 20 dakika beklettikten sonra tatlıyı hazırlayabilirsiniz. Şerbet soğuk, tatlı sıcak olmalıdır.
KALBURABASTI TATLISI
Malzemeler
100 gram tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
50 gram ceviz içi
1/2 tatlı kaşığıtereyağı
Şerbeti için:
2 su bardağıtoz şeker
2 su bardağısu
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
Un ve hamur kabartma tozunu eleyerek karıştırma kabına aktarın ve üzerine margarini ekleyin. Margarin eriyip karışım kum kıvamına gelene kadar karıştırın. Üzerine ceviz hariç diğer malzemeleri ekleyip 7-8 dakika yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve kalburun orta irilikteki kısmına bastırarak açın. İçerisine ceviz koyup hamurları kapatın. Önceden 180°C ısıtılmış fırında, 35-45 dakika hamurların üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kalburabastı hamuru pişerken şerbet işlemine geçin. Bunun için bir sos tenceresinde su ve şekeri kaynatıp 5 dakika daha şurup kıvamına gelene kadar pişirin.1-2 dakika soğutup soğuk kalbura bastıların üzerine dökün. Kalburabastı hamurlarını çevirerek şuruba bulayın ve şurubunu çekince soğuk servis edin. Arzuya göre üzerini fındık, fıstık parçaları veya Hindistan cevizi ile süsleyin