Güncelleme Tarihi:
Bursa Özel Bahar Hastanesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi Serhat Hantel (19), Balıkesir'in Gönen ilçesinde bir kafede otururken aniden fenalaşıp, bayıldı.
Bölgedeki en yakın hastaneye kaldırılan ve “kalp krizi teşhisi” konulan genç, ardından Bursa Özel Bahar Hastanesine getirildi. Hantel'in burada yapılan muayenesinde kalbinde kist olduğu belirlendi.
“Köpek kisti' olarak bilinen “Kist hidatik” teşhisi konulan üniversite öğrencisi Hantel, ameliyata alındı. Kalp Damar Cerrahisi uzmanları Dr. Ayhan Müdüroğlu, Dr. Selçuk Atasoy, Dr. Arzu Ercan, kardiyoloji uzmanları Dr. Ali Özeren ile Fahriye Vatansever Ağca ile Anestezi Uzmanı Dr. Berin Altınören'den oluşan ekibin gerçekleştiği 2 saatlik ameliyat sonrası Hantel'in kalbini kaplayan 8 santimetrelik kist alındı.
Oturduğu kafede bayıldıktan sonra hiçbir şeyi hatırlamadığını anlatan Hantel, “Bayılmışım, gözlerimi yoğun bakımda açtım. Şu anda gayet iyiyim. Taburcu oldum. İnşallah sömestr tatilinden sonra okuluma döneceğim. Çocukluk yıllarımda köpeğim vardı, ama son zamanlarda köpek benzeri hayvan beslemiyordum. Doktorlarımız kistin uzun süredir kalbimde olduğunu söylediler” dedi.
Kalpte ender görülüyor
Dr. Ayhan Müdüroğlu ise gencin kendilerine “kalp krizi” tanısıyla geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
“Kalbinde kist olduğunu belirledik. Serhat'ın bayılma, hızlı nefes alma ve vücudunda dökülme şikayeti vardı. Dolaşımı bozuk alerjik reaksiyonlar da görülüyordu. Bu reaksiyonlar hastanın hayatını kaybetmesine de sebep olabiliyor. Bu hastalıkta tanı konulursa ameliyatla kist çıkarılmalıdır. 'Kist hidatik' hastalığı karaciğerde yüzde 65, akciğerde yüzde 25 ve yüzde 1'in daha da altında kalpte görülüyor.
Serhat'ın şu anda durumu çok iyi, 6 ay ilaç tedavisi sürecek. Dünya genelinde çok sık görülen bir hastalık değil. Türkiye'de 100 binde 3,5 civarında görülüyor. Bunun da yüzde 1'lik bölümü kalplerde görülüyor.”
Meyve ve sebzeleri iyi yıkayın
Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt ise hastalığın genellikle kedi-köpek gibi hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaştığını belirtti.
Bu hayvanların dışkılarının bulaştığı sebze ve meyvelerin yenmesiyle insanlarda 'kist hidatik' hastalığına yol açtığına dikkati çeken Kurt, sebze ve meyvelerin bol suyla yıkanmasını ve bir süre sirkeli suda bekletilmesini önerdi.
Kurt, kedi-köpek gibi hayvanlarla temastan kaçınılmasını, evde beslen kedi-köpeklerin ise düzenli olarak kontrollerinin ve aşılarının yaptırılması gerektiğini bildirdi.