Güncelleme Tarihi:
13 YAŞINDAKİ KIZIN KALBİNDEN 2 DİKİŞ İĞNESİ ÇIKARTILDI
Uzun süreden bu yana göğüs ağrısı şikayeti bulunan S. B., yakınları tarafından Eskişehir'deki bir hastaneye götürüldü. Çekilen röntgen filminde kalbinde 2 iğne olduğu belirlenen S. B., Eskişehir'deki Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. S., burada ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Bülent Tünerir tarafından ameliyata alındı. Endoskopik yöntemle yapılan ameliyatla S.’nın kalbinden 2 adet dikiş iğnesi çıkartıldı.
TIP LİTERATÜRÜNE GİRECEK OLAY
Ameliyatı yapan ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Bülent Tünerir, kalbinden 2 iğne çıkartılan S. B.'nin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Tıp litaratüründe dünyada buna benzer 3 olayın olduğunu kaydeden Prof.Dr. Bülent Tünerir, şöyle dedi:
“Biri Çin'de akupuntur tedavisinde iğne kırılmış kalbin üzerine girmiş, ikincisi İngiltere'de ilaç bağımlısının ilaç enjekte ederken kırılan iğne parçası kalbine gitmiş, üçüncüsü de Japonya'da kazayla 14 yaşındaki çocuğun iğne üzerine düşmesi sonucunda kalbe saplanmış. Bizim vakamız ise kalpte 2 dikiş iğnesinin olması nedeniyle belki de dünyada ilk görülen olgu olarak ortaya çıkıyor. Biz bu iğneleri dünyada kalp cerahisinde yeni kullanılmaya başlanılan endoskopik yöntemle çıkardık. Bu tedavi yöntemini de dünyada ilk kez uygulanan bir olgu olarak görüyoruz.”
İğnelerin 13 yaşındaki S. B.'nin küçük yaşlarda kalbine girmiş olduğunu düşündüklerini anlatan Prof.Dr. Bülent Tünerir, 2 iğnenin kalbin içindeki duvara yapışmış ve dokuyla örtülmüş olduğunu kaydetti. Başhekim Prof.Dr. Tünerir, “İğneler oksitlenmiş, yeni değil. Yıllar içinde oksitlendiğini, daha küçük yaşlarda kalbe girmiş olabileceğini düşünüyoruz. İğneler kalbin içindeki duvara yapışmış ve dokuyla örtülmüş” dedi.
KALPTEKİ İĞNELER ÖLÜMCÜL ETKİ YARATIR
Prof.Dr. Bülent Tünerir, kalbe giren iğnelerin ölümcül etki yarattığını belirtti. S'nın kalbine giren 2 iğnenin çok nadir bir olguyla kalp duvarına yapışıp dokuyla örtüldüğünü anlatan Başhekim Prof.Dr. Tünerir şunları söyledi:
“S'nın kalbine iki yolla iğnelerin girdiğini sanıyoruz. Bunlardan birisi yutulan iğnelerin toplardamardan sağ kalbe giden kan tarafından kalbe taşınmasıdır. Diğeri ise, kaza sonucu dışarıdan batma yoluyla iğnelerin kalbe girmesidir. İğnelerin kalbe girmesi çok risklidir. İlk girdiğinde ölümcül etki yaratır. Bu nedenle 13 yaşındaki çocuğun bugüne kadar sadece zaman zaman ağrılarla yaşabilmesi nadir bir olgu. İğneler kalbin sağ karıncığı dediğimiz yerden akciğerin damarına da gidebilirdi. Kalbinden 2 dikiş iğnesi çıkardığımız S.’nin sağlık durumu şu an çok iyi. Ağrılarından kurtulan S. herkese gülücükler veriyor. Bir süre gözetim altında tuttuktan sonra onu taburcu edeceğiz.”
Yıllarca kalbindeki 2 dikiş iğnesiyle yaşayan S. B., ameliyatı yapan Prof.Dr. Bülent Tünerir'e sarılarak “İğnelerimi çıkardın sağol” dedi. S. B.'nin annesi İpek Bulut’da kalpten çıkartılan iğnelere bakarak, bunların kızına yıllarca ağırı çektirdiğini söyledi.
ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Bülent Tünerir, kalpten 2 adet dikiş iğnesi çıkarma olayının tıp literatürüne girmesi için bu vakayı yurt dışındaki bilimsel tıp dergilerine yayınlanması amacıyla göndereceklerini söyledi.