Kalbimin yarısı İstanbul’da kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kalbimin yarısı İstanbul’da kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2006 00:00

Katolik dünyasının dini lideri Papa 16. Benedikt, İstanbul hakkında okumak ve öğrenmek istediğini söyleyerek, "Kalbimin yarısı İstanbul’da kalıyor" dedi. Papa, Ortodoks ve Katolik kiliseleri arasında birliğe ulaşmak için ağır ilerlediklerini, ’Ekümenik hedefe’ ilk yer vermeleri gerektiğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer’in resmi davetlisi olarak 3 gündür Türkiye’de bulunan Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedikt, Roma’ya dönmek üzere Türkiye’den ayrıldı. Türkiye’deki son gününde Saint Esprit Katedrali’nin bahçesinde beyaz barış güvercinleri uçuran Papa, alışılmadık bir açıklama daha yaptı ve "Kalbimin yarısı İstanbul’da kalıyor" dedi. Papa dün 12.50’de havalanına gelen Papa’y Vali Muammer Güler karşıladı. Güler’le sohbet eden Papa, "Bu büyük şehrin her şeyini görmedim. Fakat en güzel şeylerini gördüm. Ayasofya Müzesi ve camiye gidebildim. Onlar İstanbul’un 2 kıymetli yeridir. Kalbimin yarısı İstanbul’da kalıyor" dedi. Dostluğa gerçekten destek olunmak istendiğini ve AB için bir yol açma çabasında olunduğunu hissettiğini belirten Papa şunları söyledi: "Zaten bu şehir aslında derinlemesine bir Avrupa şehridir. Asya ve Avrupa arasında somut olarak da bir köprü görevinde. Umarım bu ziyaretin medeniyetleri ve bu yapıyı yakınlaştırmasında bir katkısı olur." Papa, "Katolik kilisesi başkanı olarak dinler arasındaki diyalog benim için bir görevdir. Yolculuğum buna bir katkı sağlayacaksa çok memnun olurum" diye konuştu.
/images/100/0x0/55eb4405f018fbb8f8b6082d


THY’nin ’Bodrum’ uçağıyla saat Roma’ya hareket eden Papa’yı, ayrıca Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva da uğurladı.

BEYAZ GÜVERCİN UÇURDU

16. Benedikt
dün sabah "Türk dostu" olarak bilinen Papa 23. Jean’ın İtalya’da yaptırılarak, Saint Esprit Katedrali bahçesine yerleştirilen heykelini açtı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün getirdiği barışı simgeleyen 4 beyaz güvercini uçuran Papa, ellerini yine Sarıgül’ün getirdiği gümüş zarflı cam kabın içindeki suyla temizledi.

EKÜMENİK HEDEF

Papa, ayinde yaptığı konuşmada, Papa 2. Jean Paul’un "Yeni milenyumun şafağında kilise tam birliğe kavuşmuş olarak uyansın" temennisini hatırlattı. Ortodoks ve Katolik Kiliseleri arasında birliğe ulaşmak yolda ağır şekilde ilerlediklerini söyleyen Papa, "Daima ’herkes için iyi olanı göz önünde tutarak’ Ekümenik hedefe kilisedeki kaygılarımız arasında ilk yeri vermeliyiz" dedi.
/images/100/0x0/55eb4405f018fbb8f8b6082f


"KONSTANTİNOPOLİS PATRİĞİ"

Papa
konuşmasının başında ayine katılan Ermeni Patriği Mesrob II ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’a teşekkür ederken, "Konstantinopolis Patriği, Kutsal Peder 1. Bartholomeos" hitabını kullandı. Tüm Hıristiyanların ortak tarihine vurgu yapan Papa, Katoliklerle Ortodoksların tanımı üzerinde anlaşamadıkları için iki mezhebin ayrılığındaki en önemli noktalardan olan ’Kutsal Ruh’ üzerine uzun bir konuşma yaptı.

İNANÇ SERBESTLİĞİ

Kilisedeki Türkiye Hıristiyanlarına seslenen Papa, şunları söyledi: "Sevgili Kardeşlerim, sizler günlük yaşantınızda bizimle aynı inancı paylaşmayan ama ’İbrahim’in inancına sahip ve tek, merhametli Allah’a tapan’ kişilerle sürekli birliktesiniz (Lumen gentium, n.16). Kilisenin kimseye zorla hiçbir şey kabul ettirmek istemediği malumunuzdur. Rab’bin şu sözünü yaşayın: ’Birbirinize sevginiz olursa, herkes bununla benim öğrencilerim olduğunuzu anlayacaktır.’ "

Halka teşekkür

PAPA 16. Benedikt’in İstanbul’daki ayin bitiminde İtalyanca ve Fransızca yaptığı teşekkür konuşmasında, şöyle dedi: "Tüm İstanbul halkına ve Türkiye’nin diğer şehirlerindeki halka, gittiğim her yerde beni candan kabul ettikleri için teşekkür ediyorum. Bulunduğum sürece varlığımın halkın günlük hayatını sürdürebilmesi için rahatsızlık verdiğini biliyorum. Bunun için onlara derin ve candan teşekkür etmek istiyorum. Anlayış ve sabır için tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Teşekkürler."

Tercüman ne çevirdi

PAPA 16. Benedikt’in İstanbul’dan ayrılırken havalaanında Vali Muammer Güler ile yaptığı diyalog, ekibindeki tercümanın Türkçeyi iyi bilmemesi nedeniyle eksik çevirdiği ortaya çıktı. Kanal D’nin dün akşamki ana bülteninde yer alan habere göre Papa, "Bu şehir aslında derinlemesine bir Avrupa şehridir. Asya ve Avrupa arasında somut olarak da bir köprü görevinde. Umarım bu ziyaretin medeniyetleri ve bu yapıyı yakınlaştırmasında bir katkısı olur" dedi. Tercüman bu sözleri "İstanbul, Avrupa ve Asya arasında bir köprü gibidir ve bu şehir tabi iki tarafı da birleştiriyor. Umarım bu diyalog devam eder" diye çevirdi.

Türkiye’de, çok büyük bir hazırlık yapıldığını da kaydeden Papa, "Türk otoritelerinin ve halkının ortaklaşa çalışarak, her şeyi mümkün kıldıklarına geçtiğim yerlerde şahitlik ettim. Bu ziyaretim, umarım halk arasında da barışa ve diyaloga yönelik dostça ve olumlu bir tavır olarak algılanmıştır" şeklinde diye devam etti. Tercüman ise bu sözleri, "Halk ve güvenlik mensupları herşeyi yaptı. Nerden geçtimse bunu görebildim ve buna tüm kalbimle teşekkür etmek isterim. Bu yolculuğumun İnşallah barış ve dinler arası diyalog için önemli bir katkısı olur" diye tercüme etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!