Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2011 00:00
Kalbi sağda olan Sebahattin Gelbal (52), evinde otururken kalp krizi geçirdi. Hastaneye eşi yetiştirdi ancak kapısından girdiklerinde kalbi durmuştu. Eşine, “Durum kötü, her şeye hazırlıklı olun” dendi. Acile alınan Gelbal’ın kalbini yeniden çalıştırmak için kalp masajı yapıldı, defalarca elektro şok verildi.
Herkes gibi onun da kalbi solda sanılıyordu. Eşi ne olduğuna bakmak için içeriye girince durumu fark etti ve doktorları uyardı. Bu arada sola masaj yapılırken sağdaki 3 kaburgası kırılmıştı. Hemen sağ tarafa geçildi, ilkyardım tekrarlandı. Neyse ki hasta geri döndü.
Bütün organları ters tarafta
Kriz öncesi günde 3 paket sigara, 3 puro içen, diyabet hastası Gelbal, yoğun bakımda 3 gün boyunca şuuru kapalı yattı. Solunum cihazına bağlandı. Genel durumu toparlandıktan sonra anjiyografi yapıldı. Çekilen ultrasonografide yalnızca kalbinin değil, karaciğer, dalak ve midesinin de sağda olduğu anlaşıldı. Bu kadarı Gelbal için de süpriz oldu. Hasta kendini toparlar toparlamaz ameliyata alındı. Ameliyatı yapan Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu, “Gelbal çok ağır bir kalp krizi geçirmişti. Hastaneye neredeyse ölü duhul gelmişti. Ana damar tıkanmalarında hastaların yüzde 30’u ani ölüyor. Birkaç dakika daha dönmeseydi, beyni de ölmeye başlayacaktı” diyor.
Sağdaki kalbe ameliyat zor
Daha önce kalbi sağda olan 3 hastaya by-pass yaptığını anlatan Doç. Dr. Kınoğlu, “Normalde by-pass’ların bağlantı yerleri, anatomi zihnimizde otomatiğe bağlı. Kalp sağda olduğunda, hafif bir arkaya da dönük oluyor. By-pass’ta kullanılan damarların kalp çalışırken sıkışmayıp, bükülmemesi lazım. Ameliyata girerken ne yapacağımızı planlayarak girmedim. Anatomiyi gözle görmek istedim. Alışılmış bir anotomi değil, dolasıyla ameliyat birkaç saat daha uzun sürdü” dedi.
Nadir bir vaka
KALP ve diğer organların tümünün sağda olmasının tıptaki adı “situs inversus”. Doğuştan olan bu sorun, kimi kaynaklara göre 4 bin, kimi kaynaklara göre ise 20 bin doğumda bir görülüyor. Total ya da parsiyel (kısmi) olmak üzere iki türü var. Total formunda tüm organlar ayna simetriğinde. Parsiyelde sadece kalp sağda, diğer organlar yerinde.