Güncelleme Tarihi:
Erzurum'da memur emeklisi bir ailenin 3 çocuğundan en büyüğü olan Hakan Kumcular'ın 1995 yılında Balıkesir'de arkadaşının kullandığı motosiklet kontrolden çıkarak devrildi. Kazada Kumcular’ın sağ karın boşluğuna dikiz aynası saplandı. Issız yerde meydana gelen kaza yerinde 1 saat kadar yaralı halde bekleyen Hakan, yoldan geçenlerin fark etmesi üzerine Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Acil serviste görevli doktorun, stetoskop cihazıyla kalp atışını dinlemeye çalıştığını, duyamayınca öldüğünü düşündüğünü, diğer hastalara bakmaya gittiğini döndüğünde nefes aldığını ve nabzının attığını fark ettiğini söyledi. Doktorun daha sonra stetoskop cihazının bozuk olduğunu düşünerek başka cihazla yeniden dinleme yaptığı, sonuç alamayınca röntgen filmi çektirdiğini ve organlarının milyonda 1 görülen ters tarafta olduğunun saptandığını anlattı.
Motosiklet kazasının yaşamında dönüm noktası olduğunu belirten reklamcılık yapan Hakan Kumcular, en büyük korkusunun trafik ya da başka bir kaza geçirmesi halinde Balıkesir'dekine benzer durumla karşılaşmak olduğunu söyledi. Sürücü ehliyetine ve nüfus cüzdanına ‘kalbi sağdadır’ notunun mutlaka yazılmasını isteyen Kumcular, şöyle dedi:
“Yanlış müdahaleden korkuyorum. Eğer kaza sonrası götürüldüğüm hastanede kalbimin ve organlarımın ters tarafta olduğu bilinmezse bu benim hayatımın sonu olabilir. Onun için sürücü belgesine ve kimliğime ’kalbi ve organları sağdadır’ uyarısının yazılması hayati önem taşıyor.”
Evlenmeden önce eşi ‘teklifini reddeder’ diye kalbi ve organlarının sağda olduğunu anlatmadığını itiraf eden Hakan Kumcular, durumunu evlendikten birkaç ay sonra açıkladığını ve eşinin de normal karşıladığını belirtti. 1 yıllık evli olan Hakan Kumcular, dünyaya gelen ve şimdi 1 aylık olan kızının organlarının ters olmasından endişe duyduğunu anlattı. Kızında benzer bir durumun olmadığına sevinen Hakan Kumcular, soyunda organları farklı yerde olan başka birinin bulunmadığını söyledi. Aşk şiirleri yazmayı çok sevdiğini vurgulayan Hakan Kumcular, “Kalbimin sağda olduğunu öğrendikten sonra şiirlerimin seyrini değiştirdim. Artık’sol yanım’ yerine ‘sağ yanım’ demeye başladım” dedi.
Hakan Kumcular'ı ultrasona alan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Fatih Alper, bu durumun milyonda 1 görüldüğünü ve genetik olmadığını söyledi. Doç.Dr. Fatih Alper, şöyle devam etti:
“Göğüs kafesi ve karın boşluğundaki bütün organların aynadan bakıldığı gibi yer değiştirmesine ‘situs inversus totalis’ deniliyor. Kalp ve dalağın sağda, karaciğer ve apandisitin solda, mide ve bağırsakların yer değiştirmesini buna örnek verebiliriz. Bu kişilerin bronşlarında genişleme oluşmakta ve akciğerde sıkça enfeksiyon geçirme riski vardır. Acil bir durumda müdahale edecek doktorların bu anatomiyi bilmeleri gerekir. Örneğin bir anjiyo yapılacaksa kalbin, karaciğere yönelik bir kör biopsi yapılacaksa karaciğerin yerinin bilinmesi çok önemlidir. En önemlisi bir tramva geçirdiklerinde bilinçleri kapalıyken anatomi yapısı bilinmezse yanlış müdahale olur. Bu nedenle vatandaş, üzerinde organlarının ters tarafta bulunduğuna ait bir kimlik kartı taşımalıdır.”