Güncelleme Tarihi:
Dağlıoğlu Mahallesi’nde oturan 2 çocuk babası Süleyman Sağlam, 1 Mart gecesi mide bulantısı ve kusma şikayetiyle Özel Adana Hacettepeliler Tıp Merkezi’ne götürüldü. Sağlam, acil servisten içeri girdiğinde, “Doktor bey, ben çok kötü oluyorum” dedikten sonra bir anda yere yığıldı. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan Sağlam’a merkezin acil doktoru Uğur Aslan Yanarkaya ile hemşire Baran Gül müdahale etti. Kalbi duran, nabzı atmayan Sağlam’a elektroşok uygulandı.
Solunumu da duran Sağlam’a müdahale sürerken, 112’ye de haber verildi. Doktor ve hemşireler, elektroşokun yanı sıra kalp masajı yapmayı sürdürdü. Sağlam’ın yaklaşık 40 dakika çalışmayan kalbi, önce zayıf şekilde atmaya başladı, sonra ritmi normale döndü.
112 Acil Servis doktoru Turgut Yavuz’un gözetiminde ambulansla Adana Numune Hastanesi Seyhan Uygulama Merkezi’ne götürülen Sağlam’a, hastanede yapılan anjiyoda bazı kalp damarlarının tıkandığı saptandı. Tıkalı damarları balon ve stent ile açılan Sağlam, 2 gün yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra kardiyoloji servisine alındı. Tedavisi süren Sağlam, ikinci kez dünyaya geldiğini belirterek, “Her hafta futbol oynuyor, spor yapıyorum. Kalple ilgili hiç problemim yoktu. Kalp krizi geçirdiğim, damarlarımın tıkalı olduğu söylendiğinde şaşırdım. Yeniden doğmuş gibiyim. Yaşamın kıymetini daha iyi anladım. Bundan sonra hayata daha sıkı sarılacağım. Allah beni eşime, çocuklarıma bağışladı. Kalbimin 40 dakika boyunca durduğunu anlattılar, inanamadım. Beni hayata döndüren doktor ve sağlık görevlilerine çok teşekkür ederim” dedi.
Sağlam’a ilk müdahaleyi yapan Dr. Uğur Aslan Yanarkaya da, hastanın hayata dönmesinin mucize olduğunu yaşadıklarını şöyle anlattı;
“Hasta merkezimize geldiğinde kalp ritmi durmuştu. Çok zor bir müdahaleydi. Solunumu durdu, kalp ritmi durdu, nabzı atmıyordu. Kalp masajı yaptık, soluk borusuna hortumla oksijen vererek, solunumu dışardan takviye ettik. Elektroşok uyguladık, ilaç verdik. Müdahalemiz 40 dakika sürdü. Hasta 40 dakika boyunca gitmişti. Hayata döndüğünde hepimizin sevinçten gözleri yaşardı. Vücudunda hiçbir hasar oluşmaması da mucize. Solunumun durması, beyine oksijen gitmemesi vücudu etkileyebilirdi. Hastanın hayata dönmesi bize en güzel Tıp Bayramı hediyesi oldu. Hem bizim, hem 112 Acil Servis’teki görevlilerin çok iyi müdahale ettiğimize inanıyorum. Hastanın beyni de, vücudu da soyadı gibi sağlammış.”
Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Batur da, kalbin durmasının organları hemen etkilemeyebileceğini belirterek, “Kişi, bir saat sonra da hayata dönebilir. Bu durumda karşılaşıldığında müdahale eden kişinin bilgisi ve ekipman durumu, uygun müdahale önemlidir” diye konuştu.