Kahraman uçağa vefa

Güncelleme Tarihi:

Kahraman uçağa vefa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 00:00

Ünlü kalp cerrahı ve Sarıkamış Şehitleri Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile Erzurum Koruma Derneği Vakfı Başkanı Avukat Necati Bölükbaşı, Türk havacılığının 100’üncü yılı şerefine, Kurtuluş Savaşı’nda yer almış uçaklardan birini yeniden canlandırdı.

Kahraman uçağa vefa
Erzurum’un önemli isimlerinden Nafiz Kotan tarafından Kurtuluş Savaşı zamanında orduya bağışlanan dört keşif uçağından biriydi bu. Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’nin yardımıyla baştan yapılan uçak, Erzurum Havaalanı’na yerleştirilecek. 1887’de Erzurum’un tanınmış ailelerinden birinin oğlu olarak doğan Nafiz Kotan, ilkokulu bitirir bitirmez babasıyla ticaret hayatına atıldı ve kısa zamanda işin bütün inceliklerini öğrendi. Daha sonra İstanbul’a yerleşti. Halı ticareti yapıyordu. Dış ilişkileri sayesinde kolayca uçak alabilme şansına kavuştu, aldığı 4 uçağı ülkesine getirtti.

4 uçak bağışladı

Kurtuluş Savaşı döneminde uçakların hepsini orduya bağışladı. Ordu bu uçaklara Nafiz-1, Nafiz-2, Nafiz-3 ve Nafiz-4 adını verdi. Keşif için kullanılan uçaklar, düşmanın yerini tespit edip taktik geliştirmek adına oldukça işe yaradı. Nafiz Kotan’ın yardımları bu kadarla kalmadı, orduya 2 uçak daha alınması için bağışta bulundu. Bütün parasını Osmanlı Bankası’na yatırdı ve parayı Atatürk’ün emrine tahsis etti. Kurduğu inşaat şirketiyle işlerine devam eden bu büyük vatanseverin şansı yaver gitmedi ve mali durumu kötüleştiği için Erzurum’a geri döndü. Erzurum Ticaret Odası başkanı seçildi. Girdiği şeker koması sonucu bir otel odasında hayata veda etti.

Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Necati Bölükbaşı, Nafiz Kotan’ın Kurtuluş Savaşı döneminde orduya bağışladığı FIAT R-2 tipi keşif uçaklarından bir tanesinin birebir aynısını, Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’nin yardımıyla tekrar canlandırdı. Uçağın orijinalinden tek farkı, içinde motorunun olmaması. 8 metre uzunluğunda, 12 metre kanat boyu ve 450 kg. ağırlığındaki uçak, Erzurum Havaalanı’na gitmek için gün sayıyor. Gerekli yerlerden bütün izinler alındı.

Alana adı verilsin

Uçak, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Başkanı (DHMİ) Orhan Birdal’ın katkıları ve onayıyla Erzurum Havaalanı’ndaki yerini bulacak. İki Erzurumlu’nun en büyük isteği, Nafiz Kotan adının Türk havacılığının 100’üncü yılında Erzurum Havaalanına verilmesi. Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’nin İstanbul Kadıköy’deki atölyesinde Hakan Demirbağ ve 20 arkadaşı uçak için çalıştı. Görevliler arasında, Vecihi Hürkuş’la çalışan 92 yaşındaki Selahattin Ilgaz da yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!