Güncelleme Tarihi:
Her yağmurda sular altında kalan Kağıthane için Büyükşehir Belediyesi ile İSKİ altyapı ve dere ıslah çalışmalarını hızlandırdı. Ama iki yıl önce insanların ancak sandallarla kurtarıldığı ilçenin benzer bir duruma düşüp düşmeyeceği ilk selde belli olacak.
Kağıthane su baskınlarından etkilenmemesi için Büyükşehir, İSKİ, TEK, Devlet Su İşleri, Şişli ve Kağıthane Belediyeleri dört koldan çalışıyor. Yapılan yol, altyapı ve dere ıslah çalışmaları ise gelecek yağmurda Kağıthane'nin sel altında kalmamasına yetecek gibi görünmüyor.
Nedeni ise Kağıthane'nin öteden beri gelen sorunları:
Yoğun göç ve dengesiz yapılaşma sonucu İstanbul'un var olan altyapı yetersizliği burada da var.
Yağmur suyu drenaj kanalları yeterli değil. Drenaj kanalları taşıyor. Ayrıca dere ve dereciklerden gelen yağmur suları yolda su birinkintilerine yol açıyor.
Orman tarafındaki çökmeler yüzünden selin sürüklediği moloz yığınları yolu kapatıyor.
Geçmişin izleri
Çukur bir yere merkez yapılmış. Bu da 30 sene önce düşünülmesi gereken bir hadise. Çağlayan, Seyrantepe, Gültepe bölgesinden akan yağmur suları alt tarafta kalan fabrikalara yöneliyor.
Kağıthane bölgesindeki fabrikaların birçoğu 1957'lerde yapılmış. Çoğu geçici ruhsatla çalışıyor. Çoğunun teknolojisi eski. Bazısı sonradan ruhsat almış.
Cendere Yolu'na neredeyse 30 santim kalınlığında asfalt döşendi. Yollar yükselince konulan mazgal yetersiz kaldı. Fabrikaların önünde birkaç tane var ama daha önceki yağmurlarda yeterli olmadığı görüldü.
Cendere Yolu üzerinde TEK'in indirici merkezi var. Bunlar 25 sene önce yapılmış ara indiriciler. Yol zamanla üç metre yükselmiş ve bu indiriciler yola çıkmış. Asfalt döke döke yol seviyesine çıkan elektrik trafolarının içi yağmurda su doluyor ve patlıyor. Bölge elektriksiz kalıyor.
Bölge dere içinde ve çukurda. Cendere yolu ise eskiden dar bir yoldu, yer kazanmak için zamanla dere yatağı genişletildi. Dere yatağına ev ve fabrika yapılarak dere yatağı değiştirildi, yükseltildi. Şimdi Kağıthane Deresi ile dereye paralel olan yol aynı seviyede.
Hataları sürüyor
Bölgede çeşitli büyük firmaların fabrika ve ana depoları var. Selden zarar gördükleri halde taşınmayı düşünmüyorlar.
Gültepe sapağına gelmeden İSKİ binası ve benzinliğin olduğu yerdeki elektrik trafoları yeni yapılan yolun ortasında kalmış. Yarıya kadar da asfalta gömülmüş.
Yağmur suyu, atıksu kanalları ve dere ıslah çalışmaları halen devam ediyor. Çalışmalar Büyükşehir APK Dairesi Başkanlığı Altyapı Koordinasyon Müdürlüğü ve İSKİ tarafından yürütülüyor. Şişli Belediyesi de dere ıslah çalışmalarına yardımcı olarak katkıda bulunuyor. Çalışmaların işe yarayıp yaramadığını yağacak yağmur gösterecek.
BÜYÜKŞEHİR: Bariyerler kondu
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, sıvı ve katı atık bariyerlerinin bir bölümünü Kağıthane'deki dere ağızlarına döşedi. Kağıthane İlçesi Kemerburgaz arasında uzanan 17 kilometrelik yolun 8 kilometrelik 1. etabı hizmete hazır. Yolun ıslah edilmesi ve her türlü hava şartlarında ulaşıma açık kalabilmesi projesi 1998 yılında ihale edildi. Proje 1999'da onaylandı ve çalışmalara başlandı. Tamamı 13.5 kilometre olan Kağıthane Kemerburgaz yolunun 8. kilometresindeki altyapı ve yol üst yapı imalatları tamamlandı. 5650 metrelik bölümdeki çalışmalar ise devam ediyor. Ayrıca Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü yollarda biriken yüzeysel suların çalışmalarını bu yıl sonuna kadar tamamlayacak. Sadece bu çalışma için 1 trilyon 3 milyar TL ödenek ayrıldı.
İSKİ: Dere temizlendi
İSKİ, Kağıthane Deresi'nin Haliç ile birleştiği Sünnet Köprüsü'nden itibaren, Başak Konutları'na ait atıksuları da alacak şekilde TEM Otoyolu Viyadüğü ve Cendere Atıksu Terfi Merkezi'ne kadar olan yere atıksu kollektörleri yaptı. Cendere Atıksu Terfi Merkezi'nden itibaren Kemerburgaz 1. Kemer'e kadar olan kollektörü temizledi. Arızalı bölümlerini tamir edip işletmeye aldı. Kağıthane Sünnet Köprüsü ile Kemerburgaz arasında doğrudan Kağıthane Deresi'ne akan bütün atıksular kollektöre alınarak atıksuların Haliç'e girişi önlendi. Kağıthane Deresi'nin Sadabat Camisi önünden Başak Konutları önüne kadar olan bölümü temizlendi. Buradan Kemerburgaz'a doğru olan yerlerde temizlik çalışmaları da yapıldı. Kağıthane Deresi'ne akan Galata, Keçi ve Barbaros derelerinin temizliği yapıldı. Alibeyköy Deresi'nin ise Haliç ile Alibeyköy Barajı arası temizliği yapıldı. Ayrıca, muhtemel sel ve su baskınlarına günün 24 saati müdahele edebilmek maksadıyla ‘‘Acil Müdahale Ekipleri’’ kuruldu.