Kaftanlara yeni yorum

Güncelleme Tarihi:

Kaftanlara yeni yorum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2011 00:00

Osmanlı dönemi kaftanlarına 26 öğrencisi ile beraber yeni yorumlar katan Prof. Filiz Onat Gündüz’ün 26 adet kaftan ile serpuşlarının yanı sıra üç tane de Kuva-yi Milliye çocuk giysisi Altındağ Hamamönü Konakları’nda ve Ulucanlar Cezaevi’nin yenilenen sergi alanında yer alıyor.

Haberin Devamı

PROJEYİ yaparken amacının tarihi yeni nesillerin gözü önüne sermek olduğunu belirten Onat böyle bir teknik, işleme ve uygulama bakımından daha önce böyle bir çalışma yapılmadığını ve çalışmasında kullandığı tekniklerle ilgili şu şekilde konuştu:

“2001-2002 Selçuk Üniversitesi Meslek Eğitim Fakültesi’nde çalışırken bir grup öğrencim ile böyle bir çalışmaya girdik. Tarihte Osmanlı’nın kaftanlarını inceledik ve beş tane değişik kalıp üzerinde çalışmaya başladık. Çalışmanın en büyük özelliği ise Anadolu Medeniyetleri’nin, Anadolu mimarisinin desenlerini hiçbir şekilde değişikliğe uğratmadan aynen onları kaftanların üzerine monte ederek çalıştık. Bu çalışmada sadece özgün bir şekilde mimari çizimlere montelenmesi için hepsi elle işlendi, yapıştırma değil aplike tekniği ile dikiştir. Onun için sanatsal değeri çok fazladır. Motifleri, o döneme ait çeşitli renkleri ve aplike tekniğini kullanarak özgün bir şekilde kaftanlar üzerine yerleştirdik. Beş tane uzun kollu, 5-6 tane kısa kollu ve yine kısa kollu fakat yırtmaçlı çalışıldı. Gençlerimizin bu eski tarihimize dönerek hem mimari desenlerini hem de aplike işini daha güzel bir şekilde onlara sunmak istedim. Bu çalışma tamamen araştırma sonucu ortaya kondu. Bugüne kadar hiç ele alınmamış bir tekniği uygulamaya çalıştık.

Haberin Devamı

Geçmiş yaşatıyorum

Aslında ben bir tarih, bir bilim ve bir geçmiş yaşatıyorum. Bu duygularla buraya 26 tane kaftan ve serpuşları ve üç tane Kuva-yi Milliye çocuk giysisini bağışladım. Bağışlama amacım tamamen burayı gezen insanların eski tarihleri düşünerek ve teknikleri görerek onları sunmaktı. Altındağ Belediyesi’nin sanata, sanatçıya ve geçmişine bağlı çalışmalar yaptığını gördüğüm zaman burada Osmanlı dönemi kaftanlarımı sergilemek istedim. Altındağ Belediye Başkanlığı’na ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Kaftanlar bir kitapta

REKTÖRLÜĞÜN yapılan çalışmaları beğenmesi ardından talep üzerine çalışmalarını bir kitapta toplayan Onat, “Osmanlı Dönemi Kaftanlarına Yeni Yorumlar” adlı kitabında her kaftanın hangi kalıpla yapıldığını, desenin nereden alındığını ve o desenlerin minyatür ve kalıp çizimlerini tekniklerle açıklıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!