Güncelleme Tarihi:
ALMAN İmparatorluğu, Afrika’daki sömürge mücadelesi sırasında, bugün Namibya’ya denk düşen bölgede 1904-1907 yılları arasında Herero ve Nama kabilelerine karşı sistematik bir katliam yapmıştı. BM’nin 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelediği katliamlar için 2004 yılında özür dileyen Berlin, Namibyalı yetkililerin 2008’de ilettiği “Öldürülen kabile üyelerine ait 300 kafatasını iade edin” dileğini de önceki gün kısmen gerçekleştirdi. Katliamların ardından, Avrupalılar’ın Afrikalılar üstündeki sözde ırksal üstünlüğünü kanıtlamak üzere iki Alman üniversitesine götürülen kafataslarından 20’si, Berlin’deki Charite Hastanesi’nde düzenlenen törenle Namibyalı kabilelere iade etti.
Talepleri 4 milyar dolar
Dışişleri Bakan Yardımcısı Cornelia Pieper 55 kişilik Namibya heyetinin tepkisi üzerine törendeki konuşmasını kısa kesti. Kabile temsilcileri, bakanın sadece “derin üzüntü” bildirmesini eleştirdi. Pieper Namibyalıları uzattıkları barış elini tutmaya davet ederken, Namibyalılar “soykırım,” “tazminat” ve “özür” diye haykırdı. Namibya Kültür Bakanı Kazenambo Kazenambo ise sömürge döneminde Almanya’nın yerlilere uyguladığı şiddet politikasını asla unutmayacaklarını belirterek, “O soykırım yüzünden hâlâ toparlanamadık” dedi.
Namibyalılar 4 milyar dolar tazminat istiyor. Almanya ise Namibya’ya bağımsız olduğu 1990’dan beri 600 milyon dolar kalkınma yardımı yaptığını vurguluyor.
Nazilere ilham verdi
Almanya, 1884-1915 yılları arasında Güneybatı Afrika olarak anılan bölgede sömürge kurmuş, 1904’te Herero kabilesinin 123 Alman sivili öldürmesiyle başlayan isyana ertesi yıl Nama kabilesi de katılmıştı. Alman general Lothar von Trotha’nın emriyle 24 ila 100 bin arası Herero ve 10 bin kadar Nama öldürülmüştü. Kabileler çöle sürülmüş, su kuyuları da zehirlenmişti. Daha sonra Nazilerin “ölüm doktoru” olacak Josef Mengele’nin hocası Eugen Fischer, Afrikalı tutuklulara kasten çeşitli hastalıklar bulaştırarak deneyler yapmıştı.