Güncelleme Tarihi:
ÖNCEKİ gün yapılan genel seçimlerin ardından 577 sandalyeli meclisin kontrolünü de ele geçiren Cumhurbaşkanı François Hollande, bir anayasa uzmanının deyişiyle “Fransız Devrimi’nde kellesi giden 16’ncı Louis’den bu yana, yani yaklaşık 220 yıldır yasama ve yürütme güçleri, ilk kez bu kadar net bir şekilde, tek elde topladı.” Kısacası ülkeyi Napolyon’dan bile daha rahat yönetebileceği öne sürülen Beşinci Cumhuriyet’in ‘Birinci François’sı tarihin en çok kadın milletvekiline sahip meclisiyle çalışacak. 2007’de yüzde 18 olan kadın vekil oranı yüzde 27’ye çıktı. Kadın ve erkek bakan sayısını 17’de eşitleyerek hükümette bir ilke imza atan Hollande’ın birlikte çalışacağı mecliste, 577 sandalyeden 322’sinde, 75’i Sosyalist olmak üzere kadın vekiller oturacak. Mecliste toplam 322 sandalye, Hollande’ın politikalarına yakın solcuların elinde.
Hollande, yerel belediyeler, bölge yönetimleri, Senato ve Elysee Sarayı’nı da elinde tutuyor. Fransız siyasetinin önemli aktörleri olan 3 büyük sendika Hollande’a destek veriyor. Liberation gazetesi bu gücü, “Sol krallar gibi”, Le Monde “Cumhurbaşkanı normal, durum anormal”, Le Figaro “Fransa pembeye boyandı” başlıklarıyla verdi.
Şimdi hedef başkanlık
Seçimlerin en tartışılan kadınları olan sosyalist Segolene Royal ve aşırı sağcı Marine Le Pen meclise giremeseler de, Le Pen’in yeğeni Marion 22 yaşında milletvekili seçilerek bir başka ilke imza attı. Feministlerin şimdi hedefi meclis başkanlığı. Bu görev için sosyalistlerin eski bakanı Elisabeth Guigou’nun ismi geçiyor. Seçim 26 Haziran’da.
Cumhurbaşkanı Hollande, Başbakan Jean Marc Ayrault’u yeniden hükümeti kurmakla görevlendirdi.
Ermeni oylarıyla kazandı
Seçimlerin kılpayı kazanan başka bir kadın vekili de, “inkâr yasasını” gündeme getirerek Türkiye’de hayli tartışılan UMP’li Valerie Boyer oldu. Marsilya’dan, Ermeni kökenli seçmenin yoğun olduğu 1. bölgeden aday olan Boyer, 19 bin 689 oy ve yüzde 50.65 oy oranıyla seçimleri
kılpayı kazandı. Kısacası Ermenilerle “flörtü” Boyer’e zafer getirdi.