Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL’da ev kadını Şennur Göksu, 2011’de boşandıktan sonra, çocuklarına kendi soyadını verebilmek için Bakırköy 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemede, tanık olarak dinlenen Göksu’nun yeğeni Murat Göksu, “Halam velayet hakkı verilen çocuklarıyla birlikte yaşıyor. Çocuklar 3 yıldır babalarını hiç görmediler. Soy isimlerinin annelerinden farklı olması, çocuklarda psikolojik sorun yaratıyor” dedi. Göksu’nun çocuklarının soyadlarını değiştirme istemini kabul etti. Kararı sevinçle karşılayan Göksu, “Çok mutluyum, kızlarım da soyadlarının benim soyadımla aynı olmasını çok istiyordu” dedi.
Ankara’da ise Mustafa Alkaç’tan, 2009’da boşanan Esra Ertan, çocuğun velayet hakkını da aldı. Anne Esra Ertan, Ankara Nüfus Müdürlüğü ile boşandığı Mustafa Alkaç’a dava açarak, çocuğuna kendi soyadının verilmesini istedi.
Reislik ortadan kalktı
Davayı kabul eden Ankara 11’inci Aile Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle kocanın “evlilik birliğinin reisliğinin” ortadan kalktığı ve eşlerin evlilik birliğini temsil yetkilerinin eşitlendiği kaydedildi. Soyadı Kanunu’nun 4/2. maddesinin, boşanma halinde çocuğun babasının seçtiği adı alacağına ilişkin hükmünün, Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildiği anımsatılan kararda, “Çocuğun, beraber yaşadığı annesiyle soyadının aynı olmasının sosyal yaşam içinde ve hakların kullanılmasında menfaatine olduğu” ifade edildi.