Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Ünivestise Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Dr. Şükran Şafak'ın 1177 kadın arasında yaptığı araştırma, Türk kadının ev temizliği hakkında yeteri derecede bilgi sahibi olmadığını ortaya koydu.
Kötü ev koşullarının kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkilediği, bu açıdan ev temizliğinin bilinçli ve titizlikle yapılması gerektiği bilinen bir gerçek. Hacettepe Üniversitesi Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran Şafak, gerçekleştirdikleri bir araştırmada kadınların yarıdan fazlasının temizliği, sağlık kurallarına uygun yapmadıklarını belirlediklerini söyledi. Şafak, Ankara'da bin 177 kişiyi kapsayan araştırma sonuçlarının, kadınların temizliğin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirilmeleri gerektiği gerçeğini ortaya koyduğunu belirtti.
Şafak, sağlıklı konut için en fazla dikkat edilmesi gereken konunun havalandırma, toz ve yer bezlerinin temizliği, süpürge tercihi, çöpleri toplama şekli ve haşerelerle mücadele olduğunu söyledi.
‘‘Araştırma kapsamına alınan kadınların yüzde 32.3'ü bir odanın günlük temizlik sırasını sağlık kurallarına uygun olarak yaparken, yüzde 66.7'si sağlık kurallarına uygun yapmamaktadır’’ diyen Şafak, şöyle devam etti: ‘‘Toz bezleri kullanıldıktan sonra sıcak deterjanlı suyla yıkanmalı, iyice durulanmalı ve açık havada kurutulmalıdır. Kirli toz bezleri asla temizlenmeden depolanmamalıdır. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 65.1'i toz bezlerini, bu kurala uygun temizlememektedir.’’
Yer silerken kullanılan bezlerin de iş bittikten sonra sıcak deterjanlı ve dezenfektanlı suda yakanıp iyice durulanması ve açık havada kurutulması gerektiğine dikkat çeken Şafak, kadınların yüzde 68'inin bu kurala uymadıklarını kaydetti.
Şafak, konutta yer süpürmede, kesinlikle ot süpürge kullanılmaması, elektrik süpürgesinin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, araştırmaya katılan kadınların yüzde 76.3'ünün elektrik süpürgesini tercih etmesinin olumlu olduğunu bildirdi.
EĞİTİM ÖNEMLİ
Prof. Dr. Şükran Şafak, konutlarda çöplerin ağzı kapalı çöp kovalarında toplanması ve içine plastik torbalar geçirilmesi gerektiğini belirterek, şu bilgiyi verdi:
‘‘Araştırmaya katılan kadınların yüzde 69.4'ü konutlarında çöpleri sağlık kurallarına uygun olarak toplarken, yüzde 30.6'sının buna özen göstermedikleri tespit edildi. Çöp kutularının her gün düzenli olarak deterjanlı su ile yıkanması gerekir. Ancak kadınların yüzde 62.9'unun bu kurala uymadıkları anlaşıldı.’’
Şafak, ev temizliğinde haşerelerle mücadelenin önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, kadınların yüde 8'inin haşerelerin yaşayabileceği ortam yaratmamaya dikkat ederken, yüzde 92'sinin bu konuya özen göstermediklerini söyledi.
Şafak, konutları temizleme şekli ile eğitim düzeyi arasında yakın ilişki bulunduğuna dikkati çekerek, eğitim düzeyi yükseldikçe, sağlık kurallarına uygun temizlik yapma şeklinin de yükseldiğini belirtti.
Prof. Dr. Şükran Şafak, kurallara uymaksızın, gelişigüzel yapılan temizliğin daha çok bakteriye neden olacağını belirterek, bu konuda herkesin bilgi sahibi olması gerekiğini sözlerine ekledi.