Kadınlardan, Meclis'te Medeni Yasa lobisi

Güncelleme Tarihi:

Kadınlardan, Mecliste Medeni Yasa lobisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2001 00:00


Çeşitli kadın dernekleri temsilcilerinden oluşan 10 kişilik heyet, TBMM Adalet Komisyonu üyelerini ziyaret ederek, Medeni Kanun görüşmelerinde, tekrir-i müzakere ile ''edinilmiş mallara katılma rejimi''nin kabul edilmesini istediler.

Kadın dernekleri temsilcileri, ilk olarak Komisyon'da sözkonusu madde üzerinde çekimser oy kullanan DYP Denizli Milletvekili Mehmet Gözlükaya ile DYP Samsun Milletvekili Erdoğan Sezgin'i ziyaret ettiler.

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci, DİE rakamlarına göre, Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar üzerindeki gayrimenkul oranının sadece yüzde 8.5 olduğuna işaret ederek, kadınların haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

OY BOYKOTU

Çalışan kadınların kendi haklarını koruyabileceğini ancak kadınların yüzde 90'ının henüz haklarını savunmaktan uzak olduğunu belirten Kendirci, kadınların, Meclis'te haklarını korumayan milletvekillerine oy boykotu uygulayacaklarını bildirdi.

ORTALIĞI İKTİDAR KARIŞTIRIYOR

DYP'li Gözlükaya da edinilmiş malara katılma rejiminden yana olduklarını, ancak bazı tereddütleri bulunduğunu belirterek, ''Görüşmelerde asıl ortalığı karıştıranlar iktidar partisi üyeleri. Danışmanlık yapan hocalar ve kadınlar arasında da ihtilaf var. Görüşmelerde çekimser kalmayıp oy verseydik bile oylar eşit hale gelecekti'' dedi.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'ndan Hülya Gülbahar, kabul edilen paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin eşya kaçırmaya müsait olduğunu olduğunu belirterek, bu sistemin varolan düzeni biraz daha makyajlayıp sürdürmeye yönelik olduğunu söyledi. Gülbahar, kadınların, varolan sistem yüzünden şiddete boyun eğmek zorunda kaldıklarını da kaydetti.

FP'Lİ ERBAŞ'IN SÖZLERİ ONUR KIRICI

Cumhuriyet Kadınları Derneği'nden Prof. Dr. Leziz Onaran da, FP'li Fetullah Erbaş'ın, ''60 yaşındaki bir adamın 20 yaşındaki bir kadınla evlenip, 10 yıl sonra ayrılması durumunda ne olacağı'' yolundaki sözlerinin kadınların onuruna dokunduğunu vurguladı.

DYP'li Gözlükaya, erkeklerin de o kadar gaddar, çocuklarını düşünmeyen insanlar olmadıklarını ifade ederek, ''Eşim öğretmendi, ayrıldı, şimdi çalışmıyor, ama çocuklarımı büyüktü. Ne servetim varsa onun da olduğu kanaatindeyim. Aslında bütün kadınlar sosyal güvenliğe sahip olsalar bu tartışmalara gerek kalmayacak. Sevgi ve saygıya dayanmayan bir evlilikte mal olsa ne olur, olmasa ne olur. Erkeklerin üzerine çok geldiniz gibi geldi de onun için bunları söylüyorum'' diye konuştu.

KADINLAR, SONUCU PARKTA BEKLEYECEK

Uçan Süpürge Derneği'nden Halime Güner de Çarşamba günü Meclis'in karşısındaki parkta bekleyip, toplantı sonucunu Türkiye'deki tüm kadınlara duyuracaklarını bildirdi.

DYP'li Erdoğan Sezgin de ziyaret sırasında, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in kendilerine talimatı bulunduğunu belirterek, ''Kadınların boşandıktan sonra zor duruma düştüklerini biliyoruz. Kadınların, evlilik başladıktan sonra kazanılan haklardan mal olarak istifade etmesinin Medeni Kanuna rejim olarak girmesini arzu ediyoruz.DYP olarak bunu destekliyoruz, Çarşamba günü de bunun takipçisi olacağız. Grubumuzun oyları da bu yönde olacaktır, kuşkunuz olmasın'' diye konuştu. (Ankara/aa)







Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!