A.A
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 14:31
Aile içi şiddet görmeye devam eden kadınların önemli oranının bu konuda kendilerini suçladıklarını ortaya çıktı.
Son yıllarda bazı üniversiteler tarafından yapılan çeşitli bilimsel araştırmalardan derlediği bilgilere göre, bugün Dünya Kadınlar Günü'nü kutlanırken, kadınlar 21. yüzyılda da ülkede halen aile içi şiddet görmeye devam ediyor.
Kayseri'de, Melis Naçar, Zeynep Baykan, Serpil Poyrazoğlu ve Fevziye Çetinkaya'nın yaptığı araştırmada, kadınların maruz kaldıkları aile içi şiddetin boyutu, etkileyen faktörler ve aile içi şiddete bakış açıları çeşitli yönlerle ortaya konuyor.
Kayseri'de iki sağlık ocağına hizmet almak üzere başvuran 355 kadın üzerinde yapılan araştırmada, kadınlardan, şiddeti haklı görmeyi gerektirebilecek herhangi bir nedene evet diyenlerin oranının yüzde 52.1 olduğu ifade ediliyor.
Kadınların yüzde 49.9'unun aile içi şiddete maruz kaldıklarını söyledikleri, şiddet gördüğünü ifade eden kadınların yüzde 32.4'ünün sözel, yüzde 26.5'inin fiziksel, yüzde 23.1'inin duygusal, yüzde 12.7'sinin ekonomik, yüzde 4.5'inin cinsel şiddete maruz kaldıklarını belirttikleri kaydediliyor.
Kadınlara “Sizce şiddet görmenize neden olan faktörler nelerdir?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya kadınların “en sık verdikleri 3 cevap ise, kendilerini suçlu olarak görmeleri (yüzde 38.6), eşinin ailesinin etkisi altında kalması (yüzde 18.2) ve erkeğin psikolojik olarak sorunlu olması (yüzde 13.6) şeklinde sıralanıyor.
Araştırmaya göre, kadınlara fiziksel şiddete uğrarlarsa ne yapacakları sorulduğunda, yüzde 46.1'i kabulleneceğini, yüzde 29.7'si polise başvuracağını, yüzde 16.5'i evi terk edeceğini, yüzde 8.6'sı onun da şiddeti uygulayana şiddet uygulayacağını belirtiyor.
ŞİDDET, KADINLARIN RUH SAĞLIĞINI BOZUYOR
Sivas'ta da 591 evli kadın üzerinde Meral Kelleci, Zehra Gölbaşı, Nuriye Erbaş, Nilüfer Tuğut'un gerçekleştirdiği “Eş Şiddetinin Kadınların Ruh Sağlığına Etkileri” konulu araştırmada da, kadınların önemli bir oranının eş şiddetine maruz kaldığı belirtiliyor.
Kadınların yüzde 48.1'inin ruh sağlığı açısından riskli grupta olduğunun saptandığı araştırmada, eş şiddeti yaşayan kadınların ruh sağlığının yaşamayanlara göre daha fazla risk altında olduğuna vurgu yapılıyor.
EVLİLİKLERİNİ ÇOCUKLARI İÇİN SÜRDÜRÜYORLAR
Gülşah Deniz ve Serap Selver Babacan'ın “Sağlık kuruluşlarına başvuran kadınların aile içi şiddet konusundaki görüşlerinin incelenmesi (Fethiye Devlet Hastanesi örneği)” adlı araştırmasında da, kadınların 42'sinin şiddeti dayak olarak tanımladıkları belirtiliyor.
Kadınların yüzde 40'nın aile içinde şiddete maruz kaldığı ve şiddeti eşlerinden gördüğü, yüzde 23'ünün dayak yediği belirlenirken, şiddete maruz kalanların yüzde 43.5'inin sessiz kaldığı, yüzde 58'ine göre şiddet işkence değilse evliliklerinin devam edebileceği görüşünde olduğu tespitine yer veriliyor.
Şiddet gören kadınların yüzde 68.7'sinin şiddete maruz kaldığı halde evliliklerini çocukları için sürdürdüklerinin belirlendiği araştırmada, şiddete maruz kalan kadınların yüzde 16.5'inin kadın haksızsa eşi tarafından dövülebileceğini ifade ettikleri kaydediliyor.
ŞİDDET GÖRME SIKLIKLARI
Faruk Kocacık ve Mustafa Çağlayandereli'nin “Ailede Kadına Yönelik Şiddet: Denizli ili örneği” konulu araştırmasında da, şiddete maruz kalanların şiddet görme sıklığının en çok yüzde 43 oranı ile haftada birkaç defa olduğu, bunu yüzde 29 oranı ile her gün şiddet gördüğünü belirtenlerin izlediği ifade ediliyor.
Şiddet uygulayan kişinin yüzde 98.5 oranı ile “koca” olduğu, şiddetin sebeplerinde ise yüzde 32.2 oranı ile ekonomik sebepler, yüzde 21.6 oranı ile de geleneksel tutumların neden olarak görüldüğü, bunları cinsel ve psikolojik sebeplerin izlediği belirtiliyor.
KADINLARIN AİLE İÇİ ŞİDDETE BAKIŞI
Ankara Kalesi bölgesinde yaşayan evli 370 kadın arasında, Sultan Ayaz ve Şengül Yaman'ın yaptığı “Kadına yönelik aile içi şiddet ve kadınların aile içi şiddete bakışı” konulu araştırmada da, kadınların yüzde 88.1'inin şiddeti fiziksel (dayak, dövme) olarak tanımladığı belirtiliyor.
Kadınların yüzde 28.6'sının şiddetin nedenini erkeklerin sözünü dinlememe olarak belirttiği araştırmada, yüzde 43.2'sinin eşe ihanet durumunda şiddeti haklı gördükleri ve yüzde 25.9'unun eğitimin şiddeti engelleyebileceğini düşündüğünün belirlendiği kaydediliyor.
ENGELLİ KADINLAR DA ŞİDDET MAĞDURU
Ankara'da “Altı Nokta Körler Derneği” merkezine kayıtlı engelli kadınlar arasında Ebru Çayır, Funda Sevencan, Şevkat Bahar Özvarış'ın yaptığı “Engelli Kadına Yönelik Şiddet Araştırması”nda, kadınların yüzde 11.7'sinin aile üyeleri, eşleri veya diğer kişiler tarafından şiddete uğradığı tespiti yapılıyor.
Yüzde 6.7'sinin eşi tarafından şiddete maruz kaldığını söylediği araştırmada, eşi tarafından şiddete maruz kaldığını ifade eden iki kadından birinin fiziksel, diğerinin ise duygusal şiddete maruz kaldığını ifade ettikleri belirtiliyor.