Güncelleme Tarihi:
KONYA’da 15 yıl önce kurulan Şefkat- Der’e bağlı Kadın Sığınma Evi’nde, töre ve şiddet mağduru ile yardıma muhtaç olan kadınlar, çocuklarıyla birlikte kalıyor. Bugüne kadar yaklaşık 10 bin kadının kaldığı kadın sığınma evinde şiddet mağduru kadınlar üzerinde araştırma yapıldı.
Yapılan araştırmalar kadınların, eşleri tarafından şişman olduğu, erkek çocuk doğuramadığı, yaptığı yemeğin tuzlu olduğu, izinsiz dışarıya çıktığı ve telefonu geç açtığı bahaneleri ile dövüldüğünü ortaya çıkardı. Erkeklerin tuttuğu futbol takımının yenilmesinin dahi evde kadına şiddet uygulanırken bahane olarak gösterildiği belirlendi. Bunların yanı sıra hiçbir bahane uydurmadan zevk için dövdüklerini söyleyen erkeklerin de olduğu belirtildi.
ASİT VE KEZZAP KULLANANLAR DA VAR
Şefkat- Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, 5 yıllık süreç içerisinde özellikle şiddete maruz kalan kadınlarla yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkan sonuçların kendilerini hayrete düşürdüğünü vurguladı.
Şefkat Evleri’nde kalan kadınların hemen hemen tamamının şiddete maruz kaldığını ifade eden Bulan, “Kadınlarla birebir yaptığımız görüşmeler ve yazdıkları dilekçeler doğrultusunda şiddetin genelde erkekler tarafından küfür eşliğinde ağır hakaretler edilerek uygulandığını gördük. Şiddetin yumrukla vurularak, saçlardan çekilerek, bıçakla yüzlere çizik atılarak, silahla yaralayarak, asit, kezzap gibi yanıcı madde kullanılarak, kemer, süpürge sapı, kaynar su atarak ve vücutta sigara söndürülerek gerçekleştirildiğini belirledik” dedi.
Hayrettin Bulan, erkeklerin kadına şiddet uygularken farklı bahaneler ileri sürdüğünü kaydetti. Bulan, “Eşlerinin, telefona niye geç baktın, kapıyı niye geç açtın, perde neden açık, çok açık saçık giyinmişsin, internete niye girdin, izinsiz dışarıya niye çıktın ve sobayı niye geç yaktın bahanelerini ile sürerek dövdükleri kadınlar sığınma evine geldi. Erkeğin anne babası ve akrabalarının isteği doğrultusunda şiddet gören kadınlar da var” diye konuştu.
‘TEŞHİR EDİLSİN’
Kadınlara eşleri dışında da şiddet uygulayanlar olduğuna dikkat çeken Hayrettin Bulan, şiddetin yüzde 70'inin eşleri tarafından uygulandığını söyledi. Bulan, “Bunun yanı sıra kayınpederi, kayınbiraderi, kayınvalidesi, baldızından ve kendi ailesinden şiddet görenler de var. Büyük bir kısmı gönülsüz ve aile baskısı ile evlenmiş kişiler. Şiddet gören kadınlara, ne istediklerini sorduğumuz zaman, kendilerine uygulanan şiddetin aynısının erkeğe uygulanmasını istiyor. Ayrıca şiddet gösteren kişinin reklam panolarında teşhir edilmesini, tutuksuz yargılanmamasını ve cezanın indirilmemesini istiyor. Ayrıca kendileri için çocukları ile birlikte kalabilecekleri stüdyo sığınma evlerinin oluşturulmasını talep ediyorlar” dedi.