Güncelleme Tarihi:
Son bir yıl içinde bazı ülkelerdeki kadınlar temel hak ve özgürlüklerini kazandı, bazıları önemli kurumların başkanlığına seçildi. Kuveytli kadınlar, seçme-seçilme haklarına kavuşurken, ABD'li Sunita Williams “uzayda en uzun süreli yürüyüş” yapan astronot unvanını kazandı.
Türkiye'de Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanlığı hem askerlerin, hem de polislerin “kadına yönelik şiddetin önlenmesine” ilişkin eğitim programları başlattı.
Dünyada ve Türkiye'de kadınlar açısından son bir yılda önem taşıyan gelişmeler şöyle:
-Nisan 2006 : Kuveyt'te kadınlar, belediye ara seçimlerinde ilk kez seçme-seçilme haklarını kullandı.
-Mayıs 2006: Aralarında “Ah Güzel İstanbul”, “Selvi Boylum, Al Yazmalım”, “Eğreti Gelin” gibi yapımların bulunduğu 119 filme imza atan ve ”kadın filmleri yönetmeni” olarak tanınan Atıf Yılmaz, 81 yaşında İstanbul'daki evinde vefat etti.
-Haziran 2006: Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Romanya, Ukrayna'nın yer aldığı sekiz Karadeniz ülkesinde “Kadın Ticaretinin Önlenmesi” projesi başlatılması kararı alındı.
-Temmuz 2006: Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, askerlere yönelik bir eğitim programı başlatacaklarını ve garnizonlarda başlayacak eğitim seminerlerinde aile içi şiddet, töre cinayetleri, kadının insan hakları gibi konularda sunumlar yapılacağını açıkladı.
-Temmuz 2006: Türkiye'de kadın haklarının savunucularından gazeteci-yazar Duygu Asena (60) tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
-Ağustos 2006: Amerikan meşrubat şirketi Pepsi'nin yönetim kurulu başkanlığına Hindistan kökenli İndra Nooyi geldi. Şirketin en üst düzey mali sorumlusu olan İndra Nooyi'nin görevlendirilmesiyle şirket kadınlar tarafından yönetilen en büyük Amerikan şirketlerinden biri haline geldi.
-Eylül 2006: Tarihin ilk kadın uzay turisti İran kökenli ABD yurttaşı Anousheh Ansari, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden, Rus Soyuz aracıyla uzaya çıktı.
-Kasım 2006: İslam Konferansı Örgütü'ne üye ülkeler, kadın konusunu, İstanbul'da gerçekleştirilen “İslam Kalkınmasında Kadının Rolü” konferansında ilk defa tartıştı.
-Aralık 2006: Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü arasında “Kadına Karşı Şiddetin Önlemesinde Polisin Rolü ve Uygulanacak Prosedürler Eğitimi Projesi” protokolü imzalandı.
Polonya'nın ilk feminist partisi “Kadınlar Partisi” kuruldu.
Alman asıllı sanatçı Tomma Abts, 22 yıllık Turner Ödülleri tarihinde, bu ödülü kazanan ilk kadın ressam oldu.
May Elceribi (46), Tunus'ta parti genel başkanlığına seçilen ilk kadın oldu.
-Ocak 2007: Arzuhan Yalçındağ Doğan, TÜSİAD Başkanlığına seçilen ilk kadın oldu.
-BM'nin sadece kadınlardan oluşan ilk kadın barış gücü, 1989 ile 2003 arasında iç savaş yaşamış Liberya'ya gitti.
-ABD Temsilciler Meclisi Başkanlığına, Demokrat Partili Nancy Pelosi seçildi. Pelosi, ABD tarihinde Temsilciler Meclisi Başkanlığına seçilen ilk kadın oldu.
-Şubat 2007: ABD'li bayan astronot Sunita Williams, toplam 29 saat 17 dakikalık 4 uzay yürüyüşle uzay ve havacılık tarihinin “en uzun süre uzay yürüyüşü yapan kadın astronotu” unvanını aldı.
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, “Kadına Yönelik Şiddette Son” kampanyası kapsamında Beymen, Altınyıldız, UKİ, iGS, Roman, Hugo Boss, Damat-Tween, Yargıcı ve Koton firmalarının ürettiği erkek ceketleri,
“Kadına Karşı Şiddete Son” etiketleriyle satışa sunuldu.
Şanlıurfa'nın Viranşehir Belediyesi ile Genel-iş Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde, eşine şiddet uygulayan işçinin maaşının yüzde ellisinin kesileceği ve bu paranın işçinin eşine verileceğine ilişkin bir madde yer aldı.