Kadını şiddetten koruyacak yasa neyi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Kadını şiddetten koruyacak yasa neyi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2011 00:00

Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı’nca tartışmaya açılan, kimsenin itiraz etmediği kadınlara, sadece şiddet uygulayan eşe değil, eski eş, imam nikahlı eş ve sevgiliye karşı da “mahkeme kararıyla korunma” sağlayacak düzenleme, hükümetin bir aylık yasama programında yer almıyor.

Haberin Devamı

Neden ağırdan alınıyor

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, hükümetin, düzenlemeyi neden ağırdan aldığını anlamadığını belirterek, şunları söyledi: “Belli ki içlerinde bir sıkıntı yaşıyorlar. Meclis kapanmak üzere. Son günlerdeki kadın cinayetlerinin büyük bölümü, devlet tarafından yeterince korunmadıkları için işlendi. Yasa tek başına çözüm olamaz ama caydırıcılık önemlidir. Valiliklerde kadın kriz masaları ve ilk adım merkezleri kurulmalıdır. Ben hükümet yeterince samimi mi, emin değilim. Bu anlayış sadece şiddet uygulayan erkeklerin korunması sonucunu doğurur.”

Seçimden bile önemli

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise cinsiyet ayrımcılığı ve kadın cinayetlerinin araştırılması için önerge verdi. Arıtman, düzenlemenin geciktirilmesini de eleştirerek, “Son zamanlardaki cinayetlerin ortak özelliği eşlerini terk eden kadınlar olması. ‘Kadın terk edip gidemez, isterse erkek terk eder. Kadın giderse cezası ölümdür’ anlayışı var. Neyi bekliyorlar? Bu düzenleme seçim kararından bile acil ve önemlidir” dedi.

Koruma çocukları da kapsıyor

Haberin Devamı

Ocak ayında sivil toplum örgütlerinin görüşüne açılan düzenleme, “boşanmış veya resmi evlilik yapmayan eşler ile sevgililere” 6 aylık koruma getiriyor. Düzenlemeye göre koruma kararı, çocuklar ve aile bireylerini de kapsıyor.

İhtimale bile koruma

Düzenlemeye göre Aile Mahkemesi, şiddete uğrayan ve şiddet tehlikesi altında bulunan kişinin kendisinin veya cumhuriyet başsavcılığının bildirmesi üzerine duruşma yapmaksızın ve şiddetin belgelenmesini aramaksızın tedbir kararı alabilecek. Koruma kararı, 6 ayı geçmeyecek ve hangi tedbir kararının uygulandığı, şiddeti yapan kişiye bildirilerek, ihtar edilecek. Mevcut yasa, şiddeti uygulayan veya şiddet uygulama ihtimali bulunan birey şeklinde genişletilecek. Koruma kararına uymayan kişiler hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!