"Kadına yönelik şiddetle mücadele ulusal görev"

Güncelleme Tarihi:

Kadına yönelik şiddetle mücadele ulusal görev
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 19:06

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "Kadınlara karşı şiddetle mücadele bizim için AB sürecindeki bir hedeften daha fazlası olup, ulusal görevdir" dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de bulunan Devlet Bakanı Çubukçu, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından organize edilen toplantıya katıldı. Toplantıda, kadın haklarıyla ilgili sivil toplum örgütü Avrupalı Kadınlar Lobisi İçin İspanyol Koordinatörlüğü (CELEM) temsilcileriyle bir araya gelinerek, fikir alışverişinde bulunuldu.
Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği rezidansında yapılan toplantıda öncelikle, kadınların karar alma mekanizmasına katılımı ve istihdamı konuları ele alındı.

Devlet Bakanı Çubukçu, yaptığı değerlendirmede, İspanya'nın AB'ye girişinden sonra kullanılan fonlarla İspanya'daki kadın hareketlerinin ve haklarının geliştiğini söyledi.

Türkiye'de gündemde olan kadın girişimcilere devlet desteği verilmesi konusuyla ilgili İspanya'daki durum hakkında da bilgi aldıklarını belirten Çubukçu, şunları kaydetti:

"İspanya'da kadın girişimcilere yönelik devletin özel ekonomik bir desteği yok. Ancak benim ilgimi çeken 'optima' adlı programları var. Kadın enstitüsünün içinde devletin maddi desteği olmadan önderlik ettiği kadın girişimciler için oluşan bir ağ ve özerk bir kuruluş. Bilgi, deneyim ve mesleki paylaşımla birlikte finans ortamlarının oluşturulması konusunda deneyimlerini paylaşıyorlar."

Bu arada, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin kadınlara yönelik şiddetle mücadelede ne gibi bir katkısının olabileceğiyle ilgili soru üzerine Bakan Çubukçu, şunları söyledi:
"AB'ye giriş sürecinde, kadın haklarının gelişimi bir ivme kazanacaktır ama kadına yönelik şiddetle mücadele konusunu 2004 yılından bu yana düzenli bir eylem planıyla ve devlet politikası olarak benimsiyoruz. Kadınlara karşı şiddetle mücadele bizim için AB sürecindeki bir hedeften daha fazlası olup, ulusal görevdir. Bu mücadeleyi, AB sürecindeki bir hedeften ziyade, ülkemiz kadınları için en temel insan hakkı olarak görüyoruz."

CELEM'in temsilcileri de açıklamalarında, çok faydalı ve ilginç bir toplantı yaptıklarını belirterek, "İspanya'nın AB'ye girişi sırasında bizim duyduğumuz heyecan, istek ve şevki şu anda aynen Türk kadınlarında da görüyoruz" dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!