Güncelleme Tarihi:
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda oluşturulan Kadına ve Aile Bireylerine Yönelik Şiddeti İnceleme Alt Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Komisyonun taslak raporundaki tespitlere göre, erkeklerin eğitiminin artması şiddete başvurmalarını azaltmıyor. Ancak olumsuzluklara karşın kadınlarda “ciddi bir uyanış” var.
Kanser ve kazadan fazla
Alt komisyonun raporu gelecek hafta üst komisyonda değerlendirilerek son şeklini alacak. Raporda, dünya verilerine göre kadınların yüzde 70’inin hayatının bir aşamasında fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı, 15 ila 44 yaş arası kadınlara yönelik şiddetin, kanser, trafik kazaları, sıtma ve savaşların tamamının neden olduğu ölüm ve sakatlıklardan daha fazla ölüm ve sakatlığa neden olduğu vurgulandı.
Risk grubu 15-44 yaş
ODTÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Saktanber ile Avrupa Konseyi Görev Gücü’nde yer alan ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Feride Acar’ın bulguları, TBMM’nin tespitlerine önemli dayanak oldu. Rapordaki bazı değerlendirmeler şöyle: “Dünyada her 3 kadından 1’i hayatında fiziksel şiddete maruz kalmış, cinsel ilişkiye zorlanmış, taciz edilmiş ya da başka bir eziyete maruz bırakılmış. En yüksek risk grubu, kadının doğurganlık dönemiyle paralel olarak 15- 44 yaş arası. İşyerinde tacizin bilinenden daha yaygın olduğu tahmin ediliyor.”
Çok kazanan kadının riski fazla
“Kadına karşı şiddet tüm toplumlarda görülüyor; yaş, sınıf, din, meslek gibi gruplara göre farklılaşmıyor. Sadece 2010’da eşleri veya aile fertlerince öldürülen kadın sayısı 1500’e ulaştı. 2011’in 11 ayında 26 bin kadına öldürme amaçlı saldırıldı. Yüksek öğrenim görmüş 6 erkekten 1’i eşine şiddet uyguluyor. Kadınların eğitiminin artması kendilerini dayaktan kurtarma oranını yükseltirken, erkeklerin eğitiminin artması şiddete başvurmalarını azaltmıyor. Kadınların erkeklerden daha fazla kazanmaları, şiddete maruz kalma riskini en az 2 kat artırıyor.”
Şiddete karşı Kapıyı Çal
RAPORDA toplumu bilinçlendirme konusunda neler yapılabilir konusuyla ilgili örneklere de yer verildi: “Hindistan’da bir dakikalık ‘Kapıyı Çal/Zile Bas’ filmi çekilmiş ve televizyonlarda yayınlanmıştır. Klipte kavgayı duyan mahallede maç yapan gençlerin şiddete maruz kalan kadının evinin ziline basarak kocaya gözdağı vermesi ve utandırması konu edilmiştir.”
‘Makbul kadın’ kalıbından çıkılıyor
TOPLUMDA kadının rolleri konusunda hâlâ geleneksel anlayışla ‘makbul kadın’ tanımı geçerli. Ancak kadınların ciddi bir uyanış içinde olduğu da görülüyor. Ev işlerinin eşit paylaşılması gerektiğini düşünen kadın oranı yüzde 80. Kadınlar istedikleri işte çalışabilmeli görüşüne katılanların oranı yüzde 87. Kadınların 97’si kız çocuklarının en az 8 yıl okula gönderilmesi gerektiğine inanıyor.
Çocuk büyütme ehliyeti
RAPORDAKİ diğer değerlendirmeler şöyle: “Çocuk sahibi olmadan önce annelik, babalık ve çocuk konusunda eğitim almaları hususunda öneriler getirilebilir. Araç kullanabilmek için eğitim gerekirken aile müessesesi kurma ve çocuk yetiştirme konusunda hiçbir eğitim öngörülmemiş olması önemli bir eksiklik olarak düşünülmelidir.”