Kadın Kütüphanesi on yaşında

Güncelleme Tarihi:

Kadın Kütüphanesi on yaşında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk ve tek Kadın Eserleri Kütüphanesi, 14 Nisan 1990'da ‘‘Belge yoksa tarih de yok’’ diyen kadınlar tarafından kuruldu. Felsefeci-Edebiyat Eleştirmeni Füsun Akatlı, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü eski Başkanı Jale Baysal, Çevirmen-Kütüphaneci Aslı Davaz-Mardin, Arkeolog-Fotoğrafçı Füsun Ertuğ-Yaraş ve Araştırmacı-Çevirmen Şirin Tekeli tarafından kurulan Kütüphane'nin amacı vakıf senedinde şöyle açıklanmıştı: ‘‘Kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri bugünün araştırmacılarına derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak...’’

Bu amaçla yola çıkan kadınlar biliyorlardı ki, birçok dünya kentinde kadın konulu kütüphane ve bilgi merkezleri, ancak kadın hareketinin etkisiyle oluşturulabilir! İşte Türkiye'nin tek kadın kütüphanesi de 1980'lerde yükselen kadın hareketinin vardığı yerlerden biriydi.

Yüz yıllık gelenek

Kadınlar, yaşamlarını yazıya aktarma, gelecek kuşaklara tanıklıklar bırakma konusunda eşitsizlikler yaşıyorlardı. Bu nedenle kütüphane, onların 'görünmez'liğini 'görünür' hale çevirmek için çalışacaktı.

Açıldığı gün 100 kitabı vardı; bugün kadınlar tarafından ya da onlar hakkında yazılan dokuz bini aşkın başlıkta kitap, 300'ü aşkın süreli yayın ve onbinlerce kupür, makale, belgeden oluşan koleksiyonları var.

Süreli yayınlar arşivi, 1867'den 1928'e dek yayımlanmış 40'a yakın Osmanlıca kadın dergisinin tüm sayıları ile 1928'den günümüze dek Türkçe kadın dergilerinden yüze yakınını içeriyor. Makale arşivinde ise bini aşkın makale var.

Kupür arşivinde, 140 kutu malzeme derlenmiş durumda. Kadınların özel belge, anı, mektup ya da yayımlanmış-yayımlanmamış çalışmaları da özel koleksiyon olarak korunuyor. Özel koleksiyonlar 126 kutu. Sözlü tarih koleksiyonu Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü desteği ile yürütülen sözlü tarih projesi sırasında yapılan görüşmelerden oluşmuş.

Kadın sanatçılar diatekinde biyografik dosyalar var. Plastik sanatlar dalında 500'ün üzerinde kadın hakkında 45 kutu materyal toplanmış.

Onuncu yıl haftası

Kadın Eserleri Kütüphanesi, onuncu yılında üç gün sürecek bir sempozyum düzenliyor. ‘‘Türkiye'de Kadının Yüzyılı’’ konulu uluslararası sempozyum, Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte hazırlandı. Nazan Erkmen'in ‘‘Ön Asya Efsaneleri ve Efsanelerde Tanrıçalar’’ konulu resim sergisi ve ‘‘Kadın Hareketinin Yüzyılı’’ fotoğraf sergisi de açık olacak.

Kuruluş günü 14 Nisan'da Atanur Oğuz Lisesi Tiyatro Salonu'nda bir kutlama gecesi var. İstek Vakfı ile birlikte hazırlanan bu gecede, ‘‘Piyanonun Türküsü’’ adlı bir konser var. Yazar Pınar Kür, özel arşivini kütüphaneye bağışlayacak, Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü öğrencileri Müzikallerden Seçmeler sergileyecek ve kadın sanatçılar karma resim sergisi açılacak.

Haberin Devamı

Bilgi için Tel: 0212 534 95 50.

Bağışlar için Vakıflar Bankası Etiler Şubesi 200 91 97 numaralı hesap.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!