Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre, 19 yaşındaki mağdur D.D., 25 Temmuz 2013 günü akşam saatlerinde bir aydır8 arkadaşlık yaptığı 33 yaşındaki M.K ile buluştu. Birlikte bir süre gezen D.D., saatin geç olduğunu söyleyip eve gitmek isteyince aralarında tartışma çıktı. İddiaya göre D.D.’nin boğazını sıkarak, yüzüne defalarca yumruk atan M.K., genç kızı yere yatırıp ağzını kapatarak, eteğinin altındaki taytı çıkarmaya çalıştı. Cinsel tacize engel olmak için direnen ve kaçmaya çalışan mağdurun basit tıbbi müdahale ile giderilir şekilde yaralandığını belirten savcı, şüpheli M.K.’nın ’Nitelikli cinsel saldırı’ ve ’Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
’SEVGİLİMDİ, ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM’
İddianamenin kabulünün ardından sanık M.K.’nın tutuksuz yargılaması Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. İfadesinde suçlamaları reddeden sanık, evli olduğu için huzurunun kaçtığını, mağdurdan ayrılmak istediğini ve bu nedenle buluştuğunu söyledi.
Mağdur D.D. ise cinsel saldırıya uğradığına dair polise verdiği ifadeyi reddederek, "Buluşup, konuştuk. Ben eve gideceğimi söyledim. Yüzümü döndüğümde defalarca yumruk attı. Elinden kaçmasam beni öldürecekti. Üstümü çıkarmaya çalışmadı. Gömleğim ağaçlara takılarak yırtıldı. Şikayetçi değilim, sevgilimdi" dedi.
Kararını açıklayan mahkeme sanık M.K.’nın üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olmaması nedeniyle beraatine hükmetti.
FEODAL YAPI KADINI OLAYIN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE İTİYOR
Karar hakim Gamze Kafkas’ın muhalefet şerhi nedeniyle oy çokluğu ile alındı. Muhalefet şerhinde mağdurun sanık ile sevgili olduğunu ve vücudundaki darp izlerinin düşme sonucu oluştuğunu söylediğini belirten Kafkas, bu anlatımlara itibar edilmemesi gerektiğini kaydetti. Mağdurun emniyette sıcağı sıcağına verdiği ifade ve tanık polislerin beyanına itibar ettiğini kaydeden Kafkas muhalefet şerhinde şöyle dedi;
"Zira kırsalda ve olayın gerçekleştiği Diyarbakır’da sosyal, ekonomik ve feodal yapı, toplumsal baskı, kadına karşı şiddetin olduğu olaylarda kadınları yaptıkları şikayetten vazgeçmeye, olayın üstünü kapatarak -daha fazla mağdur olmama- amacına itmektedir."
Hakim Gamze Kafkas geçtiğimiz aylarda Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin, bir kadın cinayeti davasına katılma talebinin reddedilmesine muhalefet şerhi koymuştu. Muhalefet şerhinde davaya katılma kurumunun daha geniş yorumlanması gerektiğini belirten Kafkas, kadın cinayetlerinin ülkemizde, özellikle kırsalda ve Diyarbakır’da yaygın olduğunu, feodal, ekonomik ve sosyal düzenin kadını savunmasız bıraktığını kaydetmişti.