Güncelleme Tarihi:
Kontrolsüz eylemler gösteren orduya karşı son direniş olarak kadınların yürüyüş yapmasının gelenek olduğu Fildişi Sahilleri’nde yaşanan bu olay, tüm ülkeyi şoke etti. Kana bulanan protestoda, en az altı kadın göstericinin öldüğü belirtildi.
Başkent Abidjan’ın kuzeyindeki, Kuttara’da düzenlenen protestonun kana bulanamaması, Birleşmiş Milletler’i (BM), Fildişi Sahilleri’nde yeni bir iç savaş başlayabileceği endişesine sürükledi.
Kasım ayında yapılan seçimlerin ardından, Fildişi Sahilleri’nde patlak veren gerilim, Şubat ayının ortalarında tekrar yükselmeye başlamıştı. Uluslararası kamuoyu, seçimlerden bu yana yaşanan gerginliğin bir iş savaşa neden olmasından endişe ediyor.
BM’DEN BÜYÜK TEPKİ
BM Güvenlik Konseyi, yaptığı açıklamada Gbagdo’ya bağlı güçler tarafından sivillere ve BM güçlerine yönelik “tehditleri, engellemeleri ve şiddet olaylarını kınadığını” belirtti. Açıklamada, “Siviller yeni bir iç savaşın baş göstermesinden duydukları endişeyi ifade ediyor ve tüm partileri en etkin biçimde iç savaş olasılığını engellemeye teşvik ediyorlar” denildi.
Konsey, bölgedeki BM yetkilileriyse “özellikle sivillerin korunması için gerekli olan tüm önlemleri alması” talimatını verdi. Güvenlik Konseyi, Perşembe günü Kattara’da kadın göstericilerin maruz kaldığı saldırının ardından toplanma kararı aldı.
ABD, Gbogdo’nun eylemlerini kınayarak, “ahlakın iflas etmesi” olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Twitter üzerinden gönderdiği mesajda, “Laurent Gbogdo’nun ahlakının iflas ettiği, kendisine bağlı güvenlik güçlerinin altı kadın protestocuyu öldürmesi ve ülkesinin kaynaklarının tükenmesiyle açıkça ortaya kondu” dedi.
Altı kadın protestocunun öldürülmesinden önce yaşanan şiddet olaylarında, son bir hafta içinde 50 kişi hayatını kaybetti. BM, 2010’un bitmesinden bu yana Fildişi Sahilleri’ndeki şiddet olaylarında ölenlerin sayısını 365 olarak verdi.
http://twitter.com/HurriyetPlanet