Kadın dernekleri tepkili

Güncelleme Tarihi:

Kadın dernekleri tepkili
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2005 00:52

Hanımefendiye üzülüyorum

Sabiha Kuşçu (Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı): Haberi ve fotoğrafı görünce çok üzüldüm. Böyle bir şey olamaz. Türk kadınını aşağılamaya kimsenin hakkı yoktur. Bakan Yıldırım’ın, kendisine bu kadar emeği geçen hayat arkadaşının ayrı masada, tek başına oturmasına içi nasıl el verdi? Onların yanına oturmayı hak etmiyor mu acaba? Bakanı kınıyorum, ama hanımefendiye de üzülüyorum. Bir bakan eşi böyle bir şeye izin vermemeli, kendini ezdirmemeliydi.

Baş köşeye oturtmalıydı

İnci Tuğ (Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı): Çok üzücü, onur kırıcı bir durum. Türkiye Cumhuriyeti bakanının eşi ayrı masada ve tek başına oturuyor. Oysa Bakan, eşini baş köşeye oturtmalıydı. Birçok ülkeden önce, 71 yıl önce seçme ve seçilme hakkını elde eden Türk kadını, daima eşinin yanında durur ve kimseden çekinmez.

Türk kadınını temsil edemez

Ülkü Günay (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi Başkanı): Kadınların niçin bilinçlenmesinin istenmediği bu fotoğrafla bir kez daha kanıtlandı. Kadınların cahil bırakılması, ikinci sınıf vatandaş kabul edilmesi isteniyor. Bu şekilde muamele gören bir bakan eşi asla çağdaş Türk kadınının temsilcisi olamaz.

Tek kelimeyle utanç verici

Sema Kendirci (Türk Kadınlar Birliği Başkanı): Tek kelimeyle utanç verici. Bu olay, ‘erkek egemen toplum değil, kadın razı toplum’un da en iyi göstergesi. Bu muameleyi kendisine layık gören kadının zihniyetini de, karısını yanında bulundurmaktan, masasına oturtmaktan utanan erkeğin zihniyetini de şiddetle kınıyorum. Kadın, kendisine biçilen statüye boyun eğdiği sürece çağdaşlaşamamız mümkün değil.

AKP’den bu anlayış nedeniyle ayrıldım

AKP’den istifa ederek ANAVATAN partisine geçen İzmir Milletvekili Serpil Yıldız da fotoğrafı şöyle değerlendirdi: ‘AKP’den pek çok nedenle birlikte bu tür anlayış ve bakış açısımızdaki farklılıklar nedeniyle ayrıldım. Çağdaş ve hoş görüntüler değil. Bakan’ın eşinin tercihi mi, onu bilmiyorum ama zihniyetlerinin ne olduğunu vurgulamış oluyor.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!