Fatma AKSU
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 23:58
İSTANBUL’un Anadolu Yakası’nda bu yıl hizmete açılması planlanan Çamlıca’daki selatin camisinin ardından gözler, Kadıköy rıhtımına yapılacak ve 20 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği ‘Ulu Cami’ projesine çevrildi.
5 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 9 Kasım 2017 tarihli kararıyla onaylanan ‘Ulu Cami Projesi’nin ayrıntılarına ve görsellerine ilk kez Hürriyet ulaştı.
Proje cami, namazgâh, avlu, kültür merkezi ve 1077 araçlık kapalı otoparktan oluşuyor. Ataşehir Mimar Sinan Camisi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi’nin de mimarı olan Hilmi Şenalp tarafından tasarlanan projenin yapılacağı dolgu alanının mülkiyeti Maliye’ye ait. Kıyı Kanunu’na göre, planlar ve plan tadilatı açısından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Milli Emlak arasında imzalanan protokolle, alanın tasarruf yetkisi ise İBB’de. Alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 23 Ekim 2008 tarihinde onayladığı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda ‘Teknik Altyapı Alanı’nda kalıyordu.
Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul İl Müftülüğü,
Kadıköy’de, ‘büyük cemaatlerle, cuma ve bayram namazlarının da kılınacağı bir Ulu
Cami inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiğini’ belirtip kamusal ihtiyaçlar doğrultusunda, Kadıköy/Caferağa Mahallesi sınırları içerisinde, açık otopark olarak kullanılan yaklaşık 34 bin metrekarelik alanın ibadet alanı olarak planlanmasını talep etti. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan plan değişikliğiyle bölge imar planlarında ‘Dini Tesis Alanı’na çevrildi.