Güncelleme Tarihi:
Bir yerdeki 25 yaş ve üzeri nüfusun eğitim hayatı boyunca ortalama kaç yıl eğitim aldığını gösteren OOY’ye göre, bu rakamın en yüksek olduğu ilçe İstanbul’a bağlı Kadıköy. Kadıköy’de ortalama olarak eğitim alınan süre 9.2 yıl. En düşük süre ise 3.3 yılla Erzurum Tekman’da.
EĞİTİMLİ İLÇE SAYISI ARTTI: Çalışmaya göre, ortalama eğitim seviyesini gösteren OOY verileri dikkate alındığında, 2009 ve 2015 yılları arasında, ortalama okullaşma yılı ilçeler bazında arttı. Ortaokuldan mezun olma süresine denk gelecek şekilde ortalama eğitim süresinin 8-9 yıl olduğu ilçe sayısı 7’den 37’ye yükseldi. En yüksek okullaşma oranına sahip üç ilçe, 2009 ve 2015’teki sıraları değişse de, İstanbul’da Kadıköy ve Beşiktaş, Ankara’da ise Çankaya olarak belirlendi. Bu ilçelerde ortalama eğitim süresi 8.5 yıldan 9.3 yıla çıktı. Bu süre, lise-1’i bitirip lise-2’nci sınıf düzeyine çıkıldığını gösteriyor.
İLKOKUL 4. SINIFA KADAR: En düşük okullaşma oranına sahip ilçeler ise Doğu ve Güneydoğu’dan çıktı. Van, Siirt, Adıyaman ve Erzurum’a bağlı Bahçesaray, Pervari, Gerger, Tekman ve Karaçoban’da 25 yaş ve üzerindekilerin okulda geçirdiği süre 2009 ile 2015 kıyaslandığında asgari 1.8 yıldan 3.3 yıla çıktı. Bu ilçelerdeki eğitim düzeyi ilkokul-4 düzeyinde oldu.
KADINLARDA DURUM DAHA KÖTÜ: Erkek nüfusun okullaşma yılı ortalaması ülke genelinde eşit olarak artarken kadın nüfusta ise aynı hız ve eşitlikte değişim olmadı. Kadınlar için ortalama eğitim yılı 1-2 yıl arasında 6 ilçe var. Bu eşitsizliğin ülke ekonomisi açısından önemli sonuçları olabileceğine dikkat çekildi.