Güncelleme Tarihi:
İstanbul’da Boğaz’ın altından tren dahi geçirildi ancak yıllardır Kadıköy’den Marmara’ya kanalizasyon akması engellenemedi.
Milliyet2ten Seray Yalçın'ın haberine göre; Kurbağlıdere’nin ıslah sorunu yaklaşık 20 yıldır çözülemiyor. Son olarak 2012 yılında derede başlatılan ıslah çalışmaları 3. yılını da geride bıraktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin(İBB) 4.kez ihaleye çıkardığı ve ihaleyi alan ÖZKA İnşaat ve AKM Yapı’nın 2012’den beri yürüttüğü çalışmanın bir türlü bitmemesi, Kadıköy halkını isyan ettirdi. Duruma tepkili olan kadıköy belediyesi de konuyu İBB Meclisi’ne taşıdı.
İSKİ’Yİ ŞİKÂYET ETTİ
Mevcut projeye göre kanalizasyon yerin 6 metre altından 3 metre çapındaki borularla Yoğurtçu Parkı’ndan, Moda’daki arıtma tesislerine verilecek oradanda denize aktarılacak. Proje kapsamında dere yatağı da genişletilecek. Ancak çalışmalar durmuş durumda. Çevre sakinleri haftada 3 kez dereye gelen iş makinesinin, dipten balçığı aldığını başka da bir çalışma yapılmadığını söylüyor. İSKİ’nin Kurbağalıdere çalışmasını bir türlü bitirememesinin ciddi çevre sorunlarına yol açtığını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise, İSKİ’yi İBB’ye şikayet etti. Konuyu İBB Meclis’ine taşıyan Nuhoğlu, Milliyet’e dere sorununun 100 yılllık bir sorun olduğunu söyleyerek, şunları söyledi:
“Bu dere İBB’nin ilgisizliği yüzünden bu halde. 3 yıldır 3.5 kilometrelik ıslah hattı bitmedi. Bütün kanalizasyonu Kurbağalıdere’ye verdiler. Sorunun giderilmemesinin temel nedeni işin ticaretini yapma dertleri. Şimdi başlansa sorun 6 ayda biter.”
‘50 YILDIR BÖYLE’
Kurbağalıdere’yi İBB Meclis gündemine taşıyan İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hakkı Sağlam ise, “İlerleyen teknolojiye rağmen bunca yılda derenin ıslahının hâlâ bitirilememiş olmasının altında siyasi ve ticari kaygılar yatıyor” yorumunu yaptı.
Eski Kadıköylü emekli İbrahim Özgüç, sorunun en az 50 yıldır çözülemediğini vurgulayarak, “Dere sorunu çok eskilere dayanıyor. 50’li yıllarda Hasanpaşa’daki hastanenin ve fabrikaların atıkları bu dereye akıtılıyordu. Kimse denize giremezdi. 60’lardan sonra inşaat sektörünün başlamasıyla altyapı kötüleşti, dere bu hale geldi. 3 sene öncesine kadar daha iyiydi, ne zaman çözüm için İBB proje başlattı daha da kötüleşti” diye konuştu.
Balıkçı Kayahan Ünal ise, 3 sene öncesinde derede kefal sürülerinin olduğunu balıkçıların balık tuttuklarını şimdi hiç bir canlının yaşamadığını vurgulayarak, “Su yüksekliği 3 sene öncesinde 2 buçuk metreyken şimdi 50 santimetre. Derinlik 6-7 metre, suyun altı balçık, pislik. Koku çok ağır” dedi. Kadıköy’deki çözülemeyen Kurbağalıdere sorununu ilçedeki 21 muhtar da imza toplayarak İBB’ye taşıdı.
İBB yanıt vermedi
İSKİ’den aldığımız bilgiye göre dere ıslah çalışması 2016’nın Temmuz ayında bitecek. Kurbağalıdere’nin ıslah projesini yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise çalımaların ne zaman biteceği hakkındaki sorularımıza cevap vermedi.
Kolibasili oranı 125 kat fazla
Kurbağalıdere’nin çevreye verdiği zararlara ilişkin Kadıköy Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odası’nın analiz sonuçları ise korkutucu. Kadıköy Belediyesi’nin sonuçlarına göre 7 ayrı yerden 5 bölgede denize girmek tehlikeli. Sınır değeri azami 200 olması gereken E.Coli Sayımı Moda Deniz Kulübü’nde 1.200, Fenerbahçe Burnu’nda 310, Kalamış Marina’da 2.300, Yoğurtçu Parkı bitiminde ise 25.000. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin geçen aylarda hazırladığı Kurbağalıdere raporuna göre Kurbağalıdere, dere vasfını kaybetmiş durumda.