Güncelleme Tarihi:
Toplantıya katılan 30'u aşkın ülke, muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya'nın meşru hükümeti olarak tanırken, böylelikle Kaddafi'den el konulan 3 milyar dolarlık fonun da muhaliflere verilmesinin önü açıldı.
Çırağan Sarayı'ndaki toplantı sırasında ayrıca başta İngiltere olmak üzere bazı ülkeler askeri operasyona verdikleri desteği artıracaklarını açıkladı.
Ortak tanıma kararıyla birlikte, ABD de ilk kez Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya'nın meşru hükümeti olarak kabul etmiş oldu.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın zirvede yaptığı konuşma metnine göre, ABD, Ulusal Geçiş Konseyi ile bu temel çerçevesinde ilişkilerini sürdürecek. Buna göre, Washington, konferansta Kaddafi'nin yönetimi terk etmesi ve Ulusal Geçiş Konseyi yönetimi altında Libya'da demokrasiye geçiş planı” konusunda kabul edilen bir yol haritasına göre hareket edecek.
DAVUTOĞLU: KADDAFİ ÜZERİNDEKİ BASKI SÜRMELİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan Libya Temas Grubu toplantısının ardından BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Zirvede bir anlamda bir dönüm noktası teşkil edebilecek mutabakatlar sağlandı" diye konuştu.
"Kriz sonrası istikrar çalışmaları konusunda görüşmeler yapıldı. Ümit ederiz ki Libya'daki kriz bir an önce çözülür" diyen Davutoğlu bir sonraki zirvenin New York'ta yapılacağını belirtti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, zirvede yaptığı açılış konuşmasında ise, "BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Trablus rejimi üzerindeki baskılarımızı sürdürmemiz lazım. Bu, Ulusal Geçiş Konseyi ile işbirliği içinde yapılmalı" ifadesini kullandı.
ÇIRAĞAN SARAYI'NDAKİ TOPLANTIDAN KARELER
"KADDAFİ REJİMİNİN PARALARI MUHALİFLERE VERİLSİN"
Davutoğlu, Kaddafi rejimine ait olan dondurulmuş uluslararası varlıkların kendilerine devredilmesini isteyen Libyalı muhaliflerin önerisini de destekledi.
Libya'nın acil nakit ihtiyacının da kutsal Ramazan Ayı'nın arifesinde kendileri için çok önemli olduğunu belirten Davutoğlu, Libya Temas Grubu'ndaki bütün tarafların belli bir yüzde ile katkıda bulunarak ülkelerinde dondurulmuş Libya mevduatlarının bir kısmının serbest bırakılmasını ve 3 milyar dolarlık bir yardımın temin edilmesini sağlaması gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bu bağlamda, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ne üç milyar dolarlık destek sağlanmasını, bunun adil dağıtımının Ramazan zarfında Trablus ve Bingazi'de yapılmasını hedefliyoruz. Bu destek sadece insani maksatlarla kullanılacaktır" dedi.
Toplantıya NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın da aralarında bulunduğu 15’ten fazla ülkenin dışişleri bakanı katıldı.
Toplantıda Libyalı muhalifler de temsil edildi. Zirveye Libya Ulusal Geçiş Konseyi adına Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril katıldı. NATO'nun Libya operasyonunu eleştiren Rusya ve Çin, davet edilmelerine rağmen toplantıya katılmayı reddetmişti.
MÜZAKERELERİ BAN'IN LİBYA TEMSİLCİSİ YÜRÜTECEK
Toplantıda gazetecilere konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya lideri Muammer Kaddafi rejimine karşı askeri operasyonun şiddetinin artacağını söyledi.
Hague, Kaddafi'nin iktidarı bırakması ve iç savaşın sona ermesi için müzakere koşullarını sunacak kişinin BM Genel Sekreteri'nin Libya özel temsilcisi Abdelilah El Hatip olacağını, öte yandan Kaddafi rejimine karşı askeri operasyonun şiddetini artırmayı sürdüreceğini bildirdi. El Hatip'in yakın zamanda Trablus ve Bingazi'de temaslarda bulunacağı belirtildi.
İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alistair Burts de NATO'nun Libya'daki misyonuna destek için 4 Tornado uçağı daha göndereceklerini açıklamıştı.
Libya Temas Grubu'nun 4'üncü toplantısına katılan ülkeler ve uluslararası kuruluşlar şunlar:
"Avustralya, Bahreyn, Hollanda, Bulgaristan, Brezilya, Kanada, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya, Kuveyt, Ürdün, Lübnan, Malta, Fas, Polonya, Katar, Romanya, Senegal, Güney Kore, İspanya, Sudan, Tunus, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna, İngiltere, ABD, Avrupa Birliği, NATO, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşmiş Milletler, Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi , Libya Ulusal Geçiş Konseyi, Afrika Birliği."