'Kaddafi öldü, cesedi Misurata'ya götürüldü'

Güncelleme Tarihi:

Kaddafi öldü, cesedi Misurataya götürüldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2011 14:20

Libya'da Şubat ayında başlayan ayaklanma neticesinde Batı'nın da desteğiyle devrilen Muammer Kaddafi bugün öldürüldü. Kaddafi'nin memleketi Sirte'de isyancılar tarafından öldürüldüğü açıklandı. Kaddafi'nin bir drenaj borusunun içinde saklanırken bulunduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

LİBYA'DA BÜYÜK KUTLAMA 

 

SİRTE'DE SEVİNÇ GÖSTERİLERİ / WEB TV

 

KADDAFİ'NİN SONU ADIM ADIM GELDİ

 

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Mahmud Cibril düzenlediği basın toplantısında, "Bu anı çok uzun zamandır bekliyorduk. Muammer Kaddafi öldürülmüştür" dedi. Libya'yı 42 yıl demir yumrukla yöneten Kaddafi'nin cesedi Misurata'ya götürüldü.

 

KADDAFİ'NİN ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

 

İŞTE KADDAFİ'NİN ÖLÜMÜNÜN KANITI OLAN VİDEO / WEB TV

 

/images/100/0x0/55eaf85df018fbb8f8a27c3d

Haberin Devamı

Kaddafi, UGK güçleri tarafından ağır yaralı olarak ele geçirildi. UGK yetkililerine göre, bacağından ve kafasından yaralanan Kaddafi, ambulansla götürülürken yolda hayatını kaybetti. Bir başka iddiaya göre ise Kaddafi bir kanalizasyon borusunun içinde saklanırken bulundu ve UGK güçleri ile girdiği silahlı çatışma sonucunda öldü. Kaddafi'nin yakalanırken, "Beni vurmayın! Beni vurmayın" dediği de yayılan iddialar arasında.

 

/images/100/0x0/55eaf85df018fbb8f8a27c3f
Kaddafi'yi Muhammed el Bibi isimli 20 yaşındaki bir gencin (resimde sağda) öldürdüğü de öne sürüldü. Bibi'nin Libya liderinin başına konan 1 milyon sterlinlik ödülü talep edebileceği belirtildi.

AFP/Getty Images ajansları da Kaddafi'nin yakalanma anına ait olduğunu öne sürdüğü bir fotoğraf servis etti. UGK askeri kanadının sözcüsü, söz konusu fotoğrafın Kaddafi'ye ait olduğunu ve yakalanması sırasında cep telefonuyla çekilen bir videodan alınmış olduğunu açıkladı.

 

Haberin Devamı

El Cezire televizyonu da Kaddafi'nin cesedinin tartaklandığı görüntüleri yayınladı. Görüntülerde, yerde yatan Kaddafi'ye Libyalıların tekme attığı ve üzerindeki kıyafetleri çekiştirdiği dikkat çekti. Kanalın daha sonra yayınladığı görüntülerde ise Kaddafi'nin karnından, başından ve omzundan yaralandığı görüldü.

DÜNYANIN ARADIĞI ADAM

OĞLU SEYFÜLİSLAM VURULARAK YAKALANDI

Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam Kaddafi'nin, Zliten bölgesinde yakalandığı bildirildi. A.A.'nın Geçiş Konseyi kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Seyfülislam Kaddafi, Zliten'de ayağından vurularak yakalandı. Seyfülislam Kaddafi'nin, Misrata'ya getirileceği öğrenildi.

Kaddafi sonrası Libya - PLANET ANALİZ

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ölümü, halkın büyük bir kısmı için kutlamalara neden oldu. Ancak önümüzdeki günlerde ülkeyi bir iktidar mücadelesi ve yeni çatışmalar da bekliyor olabilir.

Geçiş hükümetinin en önemli sınavlarından biri, 6 milyon Libyalının demokratik bir yönetim kurulmasından, alt yapı hizmetlerinin sağlanmasına kadar birçok beklentisini karşılamak olacak.

Ancak daha da önemlisi, yeni Libya’nın önünde iki büyük risk var.

Birincisi, geride kalan Kaddafi yanlısı güçler, Libya liderinin hayatta kalan oğullarından birinin etrafında toplanarak, özellikle de kırsal kesimde yeniden silahlı bir gerilla hareketi başlatabilir.

Kaddafi’nin NATO operasyonu sonucu öldürüldüğü iddiaları ve ölümüyle eriştiği “şehit” mertebesi de hem Kaddafi yanlılarını hem de bölge ülkelerini harekete geçiren faktörler olabilir.

İkincisi, Kaddafi güçleriyle çatışmaların sürdüğü dönemde bile kendi aralarında anlaşmazlıklar yaşayan muhalif aşiretlerin, ortak düşmanları olan Kaddafi’nin ölümünün ardından, iktidar uğruna birbirlerine düşmeleri söz konusu.

Bu da Libyalıları daha uzun bir süre zor günlerin beklediği anlamına geliyor olabilir.

Haberin Devamı

SAVUNMA BAKANI DA ÖLDÜRÜLDÜ

 

Yapılan açıklamalara göre ayrıca, Kaddafi'ye bağlı güçlerin komutanlığını yapan Kaddafi'nin Savunma Bakanı Ebu Bekir Yunus Cebr de operasyonda öldürüldü.

 

UGK'nin üst düzey isimlerinden Abdül Mecid Mlegta, Reuters'a yaptığı açıklamada, Kaddafi’nin oğlu Mutassım’ın da UGK yanlısı askerlerle mücadele ederken öldürüldüğünü açıkladı. AFP'nin, Mutassım'ın cesedinin bulunduğu bildirmesinin ardından UGK, Mutassım'ın öldüğünü resmen bildirdi.  

 

Bir diğer oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin de birkaç gün önce NATO'nun düzenlediği hava saldırısında Beni Velid yakınlarında öldürüldüğü bildirildi.

 

Cibril'in Cezayir’den ülkedeki Kaddafi ailesi üyelerinin iadesini istediği belirtildi.

 

Haberin Devamı

Trablus askeri konseyi sözcüsü Enes el Şerif de Kaddafi'nin istihbarat şefi Abdullah Senussi'nin öldürüldüğünü öne sürdü.

 

KADDAFİ GÜCÜNÜN ZİRVESİNE BÖYLE ÇIKMIŞTI

 

LİBYA HALKI HABERİ SOKAKLARDA KUTLADI

 

Kaddafi'nin öldürülmesi üzerine Sirte, Trablus ve Bingazi'de binlerce kişi sokaklara dökülerek kutlama yapmaya başladı.

 

UGK güçleri, Trablus'u ele geçirdikten sonra Libya içinde ilerlemeye devam etti. Son olarak Sirte kentinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Kaddafi'nin kendisine bağlı askerlerle birlikte memleketi Sirte'ye sığınmış olabileceği üzerinde duruluyordu.

 

Şiddetli çatışmaların ve NATO'nun yoğun bombardımanın ardından UGK güçlerinin bugün Sirte'yi ele geçirdiği ve ardından da Kaddafi'nin öldürüldüğü açıklandı.

Haberin Devamı

 

KADDAFİ'NİN MEMLEKETİ ELE GEÇİRİLDİ / FOTO GALERİ

 

"KADDAFİ ÖLDÜ, SAVAŞ BİTTİ"

 

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy Kaddafi’nin ölümünün “despotizm çağının sonu” olduğunu söyledi.

 

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile ortak bir açıklama yapan Van Rompuy, UGK’ye, Kaddafi’nin ölümünden sonra geniş kapsamlı bir uzlaşma süreci başlatmaya davet etti.

 

KADDAFİ'NİN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN ÇEKİLEN İLK GÖRÜNTÜ / WEB TV

 

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin de Kaddafi'nin yakalandığı haberlerinin gelmesinin ardından, "Ajanslar, Kaddafi'nin yakalandığını söylüyor. Bunun anlamı; savaş bitti" yorumunu yaptığı bildirildi.

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ise, bu yaşananların sadece sonun başlangıcı olduğunu, gelecekte bir çok zorlukla karşılaşılacağını ifade etti ve "Libyalılar bir araya gelip barışı sağlamak için silah bıraksın" dedi.

OBAMA: LİBYALILAR  İÇİN UZUN VE ACI BİR DÖNEM SONA ERDİ

ABD Başkanı Barack Obama, Kaddafi'nin öldürülmesine ilişkin, “Libyalılar için uzun ve acı bir dönemin sona erdiğini” söyledi.

Obama, Beyaz Saray'ın bahçesinde yaptığı kısa açıklamada, Libyalıların demokratik ve hoşgörülü bir ülke kurması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı, “Bugün Libya hükümeti, Muammer Kaddafi'nin öldüğünü açıkladı. Bu, Libya halkı için uzun ve acı bir dönemin sonu, halkın artık yeni ve demokratik Libya'da kendi kaderini belirleme şansı var” dedi.

Obama ayrıca, Libyalılara tehlikeli silahları koruma altına alma ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısında bulundu.

ABD'nin Libya'ya destek olmaya devam edeceğini ve NATO misyonunun yakında sona ereceğini vurgulayan Obama, “Demir yumruğun hükümdarlığının eninde sonunda sona ereceğini” kaydetti.

SARKOZY: LİBYA'NIN ÖZGÜRLEŞMESİNDE BÜYÜK ADIM

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin ölümünün Libya'nın özgürleşmesinde atılmış büyük bir adım olduğunu belirtti.

Sarkozy, yaptığı yazılı açıklamada, Libya halkı için yeni bir sayfanın açıldığını ifade etti. Nicolas Sarkozy, Sirte kentinin özgürleşmesinin, Libya'da, ülkenin tüm unsurlarının yer alacağı ve temel özgürlüklerin garanti edileceği demokratik bir sistem kurulması için, Ulusal Geçiş Konseyi tarafından benimsenen sürecin başlangıcı olacağını vurguladı.

Libya'da rejim karşıtı ayaklanmanın başlamasının ilk gününden itibaren halkı desteklediklerini belirten Sarkozy, yeni dönemde de Fransa'nın halkın yanında olacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!