Güncelleme Tarihi:
Â
Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alınan son verilere göre Kaddafi kontrolündeki merkez bankasının elinde 143.8 ton altın rezervi bulunuyor. Ancak bazıları bu miktarın daha fazla olabileceği tahmin ediyor.
Dünyanın en çok altın rezervine sahip 25 bankası arasında yer alan Libya Merkez Bankası'nın elindeki rezervlerin cari fiyatlarla değeri 6.5 milyar dolardan daha fazlaya denk geliyor. Bu miktar, paralı askerlerden oluşturulan bir orduyu aylar hatta yıllarca finanse etmeye yetecek kadar fazla.
Libya'nın altın rezervlerini nasıl değerlendirdiğini yakından bilen kaynaklara göre, Kaddafi yönetimi elindeki rezervleri birçok ülkenin aksine Londra, New York ya da İsviçre yerine, ülke içinde tutuyor.
ABD ve Avrupalı yönetimler, Libya'ya ait milyarlarca dolarlık varlıkları dondurma kararı alırken uygulanan yaptırımlar merkez bankası, ülke varlık fonlarını ve devlet kontrolündeki petrol şirketini zor durumda bıraktı.
HAYAT ÖPÜCÜĞÜ VERİR
Ancak, Kaddafi elindeki altınları satabilirse hayat öpücüğü bulabilir. Bankacılar, Kaddafi'nin satışla büyük miktarda para elde edebilmesi için elindeki altını Libya dışına çıkarması gerektiğine işaret ediyor.
Libya'da isyan dalgası başlamadan önce altın rezervleri Trablus'taki Merkez Bankası'nda tutuluyordu. Ancak, daha sonra Çad ve Nijerya'ya nispeten daha yakın olan Sedda da dahil olmak üzere başka bir yere taşınmış olma ihtimali yüksek görülüyor.
ALTIN HER ZAMAN ALTINDIR
Ortadoğu'daki isyanlar sonrasında onsu 1,444 doları görerek rekor kıran altın, yine hiç bir yönetime bağlı kalmadan zor dönemlerin vazgeçilmez değişim aracı olduğunu gösterdi.
Mısır'daki devrimden sonra da ülke yönetimi, önceki yöneticilerin servetlerini yurtdışına kaçırmalarına engel olmak için altın ihracatını dört aylığına yasaklamıştı.
Aynı zamanda, İran da son yıllarda dolar varlıklarını azaltmak için elindeki altın rezervini artırma yoluna gidiyor. Çin, Rusya ve Hindistan da diğer büyük altın alıcısı ekonomiler arasında yer alıyor.
Bankacılar, hiç bir uluslararası bankanın ya da aracı kurumun Libya ile baÄŸlantılı altını satın almaya yanaÅŸmayacağına dikkat çekiyor.Â
ÇAD VE NİJERYA KRİTİK
Ancak, Kaddafi bunu aşmak için elindeki altını Çad ya da Nijerya gibi ülkelere taşıyıp, orada satarak elde edilen kaynak Libya Merkez Bankası'nın bir birimi olan Libya Foreign Bank'a aktarabilir.
Standard Bank'ın emtia araştırma birimi başkanlığını yapan Walter de Wet, "Elindeki altın rezervini nakite çevirmek isteyen Libya gibi bir ülke bu büyük olasılıkla silah, gıda ya da nakit takası yoluyla yapılacaktır" dedi.
Kaddafi'nin altının yanı sıra geleneksel olmayan yollardan yaptığı petrol satışıyla da kendisine kaynak sağlayabileceği belirtiliyor.
* Bu yazı Financial Times'ta, "Gold key to financing Gaddafi struggle" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet  EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:     Â
http://twitter.com/HurriyetEkonetÂ
Â