Kadavradan menisküs nakli

Güncelleme Tarihi:

Kadavradan menisküs nakli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2017 20:27

GİDEREK sıklığı artan menisküs sorunlarının tedavisine bir yeni yöntem daha eklendi. Kadavra menisküslerinin saklandığı doku bankalarından alınan menisküsler, Türkiye’de de hastaların dizlerine başarıyla naklediliyor.

Haberin Devamı

Menisküs, dizlerdeki kemik eklemlerde, kemikler arasında bulunan kıkırdak yapı. Bunun yıpranması veya yırtılmasıyla meydana gelen menisküs sorunları hastalarda kireçlenme, hareket kısıtlılığı ve ağrı yapıyor. Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği’nin (TUSYAD) katkılarıyla Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen kadavra kursunda cerrahlara bu yöntem anlatıldı. Kadavradan menisküs naklinin öncülerinden Belçikalı ortopedi ve ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Rene Verdonk, “Elimizde 25 yıllık çalışma sonuçları var. 20 yıllık vakalarda başarı oranı yüzde 80. 20 yıldan sonra başarı oranları düşüyor. Ama bir hastanın protez cerrahisini 20 yıl ertelemiş oluyorsunuz, bu da önemli bir başarı. Yılda 10–15 menisküs nakli yapıyoruz. Donör bankaları talepleri karşılayamıyor, çünkü donör sayısı kısıtlı. Uygun menisküsün çıkması için ortalama 6 ay bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

7 HASTAYA ABD’DEN GELDİ

Bahçeşehir Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Haklar bugüne kadar 7 hastaya ABD’deki bankadan temin edilen menisküsleri naklettiğini söyledi. Türkiye’de doku bankası bulunmaması nedeniyle nakledilecek menisküslerin soğuk taşıma (-80 derece) yöntemleriyle doku bankası olan ülkelerden getirtildiğini belirten Prof. Dr. Haklar, “Donör bankalarının çoğu ABD’de. İngiltere, İtalya ve İran’da doku bankası var ama Türkiye’de yok. Menisküs dokusunun yurtdışından getirilmesinin maliyeti 10–15 bin doları buluyor” dedi. Bunun 2 bin doları sadece yol masrafı. Menisküs nakline uygun hastaların ölçüleri yurtdışındaki bankalara bildiriliyor. Uygun menisküs çıkana kadar bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!