Kaçkar’ın ayıları arılara dokunamaz

Güncelleme Tarihi:

Kaçkar’ın ayıları arılara dokunamaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2010 00:00

2 milyon 100 bin Euro’luk “Kaçkar Dağları Projesi” kapsamında bölgede, susamuru, kuş, kelebek türlerinin envanteri çıkarıldı. Proje kapsamında boz ayılarını, arı kovanlarından uzaklaştıran zararsız elektroşoklu çit sisteminin örnek uygulaması yapıldı.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği ve TEMA Vakfı tarafından finanse edilen “Kaçkar Dağları Projesi” kapsamında bölgede, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, susamuru ve 118 kuş türünün yanı sıra 210 kelebek türü görüntülendi. Bölgedeki kelebek türü sayısı, 27 Avrupa ülkesinin kelebek türü varlığından daha fazla.

Arıcılık öğretilecek

2 milyon 100 bin Euro’luk proje kapsamında bölge halkına arıcılık kursları verilerek ek gelir kaynağı oluşturuldu. Yusufeli ve çevresinde, ön çalışmaları yapılan 30’un üzerinde baraj ve Hidroelektrik Santral (HES) projeleri, daha önce bilinmeyen, nesli tehlike altındaki üç bitki türü ve hayvanların doğal yaşam alanlarını tehdit etmeye başladı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç, “Dünyanın en sıcak kuzey noktasındaki bu nadir ekosistemi, baraj ve HES’lerle yok etmeye kimsenin hakkı yok. Yerel halkın bu projeye sahip çıkması ve AB’nin de projeye inanması nedeniyle, buradaki ekosistem ve biyoçeşitliliği koruyacağız” dedi.

Kaçkar Dağları Projesi, Orman ve Doğa Koruma Koordinatörü Atilla Küçükala, dünyaca ünlü yabancı uzmanlarla iki ay süren saha çalışması yaptıklarını söyledi. Bölgede 22 sürüngen ve amfibi türü tespit edildiğini belirten Küçükala, “Sahada daha önce varlığı bilinmeyen bir semender türü (Kafkas Semenderi) saptandı.

Susamuru görüldü

Bölgedeki diğer hayvanların doğal yaşam alanları dikkate alınarak HES ve baraj projelerinin ekosistem ve türler üzerindeki etkilerini değerlendiren HES Değerlendirme Raporu hazırlandı” diye konuştu. Küçükala, bölgede şimdiye kadar tespit edilemeyen susamuru ve vaşağın ilk kez fotoğraflandığını söyledi. Ağaç kesimlerini azaltmak amacıyla İZODER desteğiyle, bölge halkına ısı yalıtımının önemi anlatıldı.

Boz ayıya GPS’li tasma

Haberin Devamı

PROJE kapsamında boz ayılara zarar vermeden arı kovanlarından uzaklaştıran elektroşoklu çit sisteminin örnek uygulaması yapıldı. Zarar verme potansiyeli olan ayıların davranış nedenlerini saptamak amacıyla Yusufeli’de bir erkek bozayı uyuşturularak yakalandı ve boynuna GPS’li tasma takılarak izleme başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!