Kaçkar Dağları'nda dikey limit gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Kaçkar Dağlarında dikey limit gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 16:47

TRABZON’un Çaykara İlçesi'nin yüksek kesimlerinde kayak sporu yapılabilecek alanları incelemek isteyen Fransız ekibinin helikopteri, şiddetli rüzgar ve zeminde 2 metre kalınlığındaki karın yumuşak olması nedeniyle yan yattı, bu sırada pervane kanatlarından biri yere çaparak kırıldı.

Helikopter kullanılmaz hale gelince 3 bin 100 metre rakımlı Şekersu Yaylası'nda mahsur kalan 3 Fransız profesyonel kayakçı, dönüş yolunda vakit kazanmak için Türk iki pilot ve mihmandarlarını sırtlarına alarak kilometrelerce kaydı. Jandarmanın koordinat vererek yönlendirdiği gruptakiler yanlarındaki GPS cihazıyla yol bulmaya çalışırken, yorulan Fransız kayakçılar yayladaki bir köyün yakınında buldukları kulübede durdu. Ateş yakıp yerlerini cep telefonuyla bildiren 6 kişilik grup, yaklaşık 10 saat sonra kendilerine ulaşan köylüler ve asker tarafından kurtarıldı, hiçbirinin sağlık problemi yaşamadığının anlaşılması sevindirdi.

Uzungöl Beldesi'ne dün sabah erken saatlerde karayoluyla gelen 3 Fransız kayakçı ve Türk mihmandarları, yanlarındaki eşyalarını bırakıp, saat 10.45 sıralarında otele gelen Kaan Havacılık'a ait helikopterle yüksek kesimlerdeki kayak yapılabilecek alanları belirlemek üzere havalandı. Bölgenin ‘heliski’ sporuna uygunluğunu araştırdıları da belirtilen Fransızlar, birkaç yaylayı inceleyeip uygun buldukları bir yerde helikopteri indirerek bir süre kayak yaptı.

Fransızlar, daha sonra helikopterle Şekersu Yaylası’ndaki Abdurrahmanlar Mevkiine gitti. 3 Fransız, Türk mihmandar ve 2 pilot helikopterden indi. Gruptaki kayakçılar inceleme yaparken, helikopter şiddetli rüzgar nedeniyle sarsıldı ve yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki karın da yumuşak olması nedeniyle yan yattı. Bu sırada pervane kanatlarından biri yere çarparak kırıldı. Saat 12.00 sıralarında meydana gelen olayda, helikopter kullanılamaz hale geldi.

Pilot, Uzungöl’deki otele cep telefonuyla ulaşarak jandarmanın bilgilendirilmesini istedi ve bulundukları yerin koordinatlarını bildirdi. Trabzon Valisi Nuri Okutan, grubun mahsur kaldığı haberi üzerine Erzincan’da bulunan 3'üncü Ordu Komutanlığı’ndan kurtarma helikopteri talebinde bulundu. Ancak Bu arada bölgede başlayan yoğun sis ve kar yağışı, helikopterin uçuş şartlarını ortadan kaldırdı ve gruba karadan ulaşılmasına karar verildi.

SIRTLARINA ALDILAR

Profesyonel kayakçı olan Fransızlar Anthony Nocellin, Laurent Cottez ve Clement İribarves, helikopter pilotu Ali Seyman, 2'inci pilot Okan Mutlu ile mihmandar Metin Beyazyüz’den oluşan 6 kişilik grupla telefon irtibatı kuran jandarma, yakındaki Demirkapı Köyü'nün koordinatlarını vererek oraya yönlendirdi.

Gruptakiler, GPS cihazı sayesinde jandarmanın verdiği koordinatlara göre ilerlemeye devam ederken, 3 Fransız kayakçı daha hızlı yol almak için ekipteki Türkler'i sırtlarına alarak kaydı. Bu sırada Demirkapı Köyü'nden bir grup köylü de mahsur kalanları yolda karşılamak için yaylaya çıkmaya başladı.

Fransız kayakçılar yorulunca grup, yayladaki bir kulübeye sığındı ve burada ateş yakarak yerlerini cep telefonuyla jandarmaya bildirdi. Saat 18.30 sıralarında köylüler, 6 kişilik grubun bulunduğu kulübeye ulaştı ve Demirkapı Köyü'ne dönüş başladı. Yaklaşık bir saatlik yürüyüşün ardından saat 19.30 sıralarında Demirkapı Köyü'ne ulaşıldı.
Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz komutasındaki komandolar ve koruculardan oluşan ekip de saat 15.30’da Uzungöl Beldesi’nde toplanarak Demirkapı Köyü'ne hareket etti. Köy Hizmetleri Ekipleri, yaklaşık 6 saatlik bir çalışma sonucu, yer yer çığ düşen ve kar kalınlığının 4 metreyi bulduğu yolu açarak askerlerin Demirkapı Köyü'ne ulaşmalarına yardımcı oldu.

Askerler saat 20.00 sıralarında Demirkapı Köyü'ne ulaşarak grupla buluştu. Bu sırada yaklaşık 10 saattir dağda bulunan Fransız ve Türkler'e çay verildi, omlet ikram edilerek karınları doyuruldu. Fransız kayakçılar, kendilerini kurtarmaya gelen askerler ve Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Köyde bir süre dinlenen askerler ve mahsur kalan grup, saat 21.00 sıralarında dönüşe geçti ve Köy Hizmetleri’nin de yolu açmasından faydalanılarak saat 22.30 sıralarından Uzungöl Beldesi’ne ulaşıldı. Dönüş sırasında askerlerin ve Fransız kayakçıların kurtarma operasyonunun görüntüleyen gazetecilere karşı sert tutumları dikkat çekti.

Fransızlar yüzlerini çantalarıyla kapatarak fotoğraflarının çekilmesine izin vermezken, İnanlar Motel’e yerleşen grup odalarına çıkana kadar gazetecilerin otele giriş- çıkışı yasaklandı. Uzungöl’de tam teşekküllü bir ambulans hazır bekletilirken, gruptan kimsenin sağlık sorunu bulunmadığı belirtildi.

Dağda kalan helikopterin ise, kar yağışının sona ermesi ve sisin kalkmasının ardından, özel bir taşıyıcı helikopterle alınacağı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!