Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Korkmaz Haktanır, Apo'yla ilgili sıcak saatleri Hürriyet yönetici ve yazarlarına anlattı. Müsteşar Haktanır, bebek katilinin 16 gün boyunca Gorki Havaalanı’nda saklandığının belrlendiğini bildirdi.
Türkiye'nin son aylarda tanık olduğu tarihi olaylar serisine Abdullah Öcalan'ın Atina'ya inmesiyle dün yeni bir halka daha eklendi.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Korkmaz Haktanır, Apo'nun Atina'da olduğunun anlaşıldığı saatlerde, Hürriyet yönetici ve yazarlarına gelişmeler hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.
Haktanır'ın evsahipliğinde bakanlığın tüm üst düzey diplomatlarının da katıldığı yemekte, Roma-Atina arasındaki 16 günün öyküsünü sıcağı sıcağına masaya yatırıldı. Türkiye'nin Öcalan'ın yargılanması ve örgütün çökertilmesi konusunda baskı politikalarında sonuç alınana dek değişiklik olmayacağının altı çizildi.
Pazar sabahı Başbakan Bülent Ecevit'in yaptığı açıklama ile tekrar alevlenen Apo'nun nerede olduğu yönündeki bilmeceye büyük ölçüde açıklık getiren Haktanır, Öcalan'ın Roma'dan Moskova'ya, Türkiye'de iş yapan büyük bir İtalyan şirketine ait uçakla gittiğinin saptandığını belirtti.
16 GÜN GORKİ'DE
Haktanır, basında yer alan spekülasyonların aksine, Apo'nun Roma'dan Moskova'ya gittikten sonra büyük bir olasılıkla başka bir yere gitmediğini ifade etti. Haktanır, ‘‘Apo'yu taşıyan uçak, aynı gün eski adı Gorki olan Nijni Novgorod Askeri Havaalanı'na indi. İstihbarat birimlerine göre, uçak önceki geceye kadar buradan ayrılmadı. Apo ve yanındakiler, bu havaalanında 16 gün geçirdi’’ dedi.
Haktanır, bölücübaşının uzun süre sessizliğini korumasını ve herhangi bir haberleşme çabasına girmemesini de havaalanındaki ikametine bağladı. Haktanır, önceki gün bu sessizliğin bozularak, Apo'yu taşıyan uçağın aniden havalanıp Hollanda'ya yöneldiğini belirtti. Bu arada, Avrupa hava sahasında bu gelişmeler olurken, Türkiye'ye Apo'nun İtalya'ya gittiği bilgisi ulaştı.
DEVLET UÇAĞI MI
Haktanır, daha sonra uçağın rotasının Rotterdam Havaalanı olduğunun anlaşıldığını ancak Hollanda'nın, ‘‘uçuş planı’’ bildirmediği gerekçesiyle inişe izin vermediğini belirtti.
Bu noktada, bazı şüpheler olduğunu ifade eden Haktanır, ‘‘Uçuş planı bildirmeyen uçaklar, üst düzey devlet yetkililerini taşıyan resmi devlet veya askeri uçaklardır. Bu, uçak bir devlet uçağı mı sorusunu getiriyor’’ dedi.
SICAK SAATLER
Haktanır, sıcak saatleri şöyle anlattı; PKK'nın Hollanda'daki avukatlarından birinin, uçağın kısa bir iniş yaptıktan sonra Atina'ya yöneleceğini açıklamasının ardından, Apo'nun uçağına civardaki küçük bir havaalanına sadece yakıt almak amacı ile iniş izni verildi. Bu bilgi üzerine hemen Atina ile temasa geçildi. Yunanistan Büyükelçisi Dimitros Nezeritis dün sabah Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak, Yunan Hükümeti'nin önceki açıklamaları hatırlatıldı. Bu tutumun sürdürülmesi istendi.
Hollanda ve Yunan hükümetleri, Türkiye'ye Apo'nun ülkelerinde barındırılmayacağı güvencesi verdi. Bu güvenceye rağmen Apo'nun uçağı Hollanda'dan Atina'ya indi. Bu bilgi Dışişleri'ne Hürriyet yönetici ve yazarlarına verilen brifing sırasında ulaştı. Müsteşar Haktanır, kendisine ulaşan bilgi notundan uçağın saat 13.00 civarında Atina'ya indiğini Hürriyet mensuplarına açıkladı.
Hürriyet'e brifing
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Korkmaz Haktanır, Müsteşar Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Uğur Ziyal, Aydın Şahinbaş, Mithat Balkan, Aydan Karahan, Uğurtan Akıncı... Genel Müdür ve Daire Başkanları Candan Azer, Yiğit Alpogan, Türkekul Kurttekin, Süha Noyan, Metin Örnekol, Selim Kuneralp, Ömer Zeytinoğlu, Sermet Atacanlı'nın katıldığı brifingte Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Yazıişleri Müdürü Nurcan Akad, Ankara Temsilcisi Sedat Ergin, yazarımız Ferai Tınç, Dış Haberler Müdürü Serdar Devrim, Ankara Temsilci Yardımcısı Muharrem Sarıkaya, muhabirler Metehan Demir ve Uğur Ergan sıcak saatlerle ilgili sorular sorarak ayrıntıları öğrenmeye çalıştılar.