Güncelleme Tarihi:
Yaşayan en şahane kadınlardan biri olan Semiha Berksoy tarife gelmez bir sanatçı. Doksan yaşında olduğuna kimselerin inanamadığı Berksoy, rengarenk kişiliğinde operanın yanı sıra, tiyatro, resim ve şiir sanatını da barındırıyor. Şu sıralar bir divaya yakışır parlaklıkta günler yaşayan Berksoy, yanına hayranlarından Baba Zula grubunu da alarak bir konser verecek. Hem de bugün!
Uzun süre aklınızdan çıkmayacak, hatta hafızalarınıza kazınacak muhteşem bir konser''. Bu sözler bir önceki Semiha Berksoy ile Baba Zula konserini izleyen hemen herkesin ortak bildirisi.
İlk kez geçtiğimiz haftalarda, sokaklardaki sahipsiz hayvanlar yararına Atatürk Kültür Merkezi'nde konser veren Semiha Berksoy ve Baba Zula'nın ortak hadisesi epey bir süre konuşulmuştu. Bu verimli ve etkileyici ortaklığın devamı gelir mi bilemiyoruz, bu yüzden siz iyisi mi bugün saat 21.30'da Babylon'da gerçekleşecek konseri kaçırmamaya çalışın.
Yüksek dramatik sopranoların en renklisi ve heyecan vericisi olan primadonna Semiha Berksoy 1934'te daha Türkiye'de operanın esamesi okunmazken Atatürk'ün önünde Madam Butterfly'ı söylemiş. 1910 doğumlu Berksoy; hem konservatuvar, hem tiyatro okulu hem de Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi'nde eğitim görmüş. Semiha Berksoy, bu dönemde bir yandan resim yapar, bir yandan da Darülbedayi'de meşhur Ekrem ve Cemal Reşit Rey Kardeşler'in müzikallerinin biricik yıldızıdır.
Daha yirmi bir yaşında gencecik bir kızken Muhsin Ertuğrul'un çektiği ilk sesli Türk filminde başrol oynayan Berksoy'un sesinin ünü Ankara'ya kadar ulaşır. İlk Türk operası Özsoy'da da başrol oynayan Berksoy, devlet bursuyla Berlin Müzik Akademisi Opera Bölümü'nde okumaya gönderilir ve 1934'te okulu birincilikle tamamlar. Bu başarı onu Apollon Operası'nda başrol oynamaya götürür ve ‘‘Avrupa sahnelerinde şarkı söyleyen ilk Türk primadonna'' ünvanı da Berksoy'un olur. 1972 yılında başartist olarak operadan ayrılan Berksoy'un hayatında sanat kadar aşk da önemli yer tutar, özellikle Nazım Hikmet ile yaşadığı büyük aşkı unutamaz.
Ona bütün dünya hayran
72. sanat yılını kutlayan Semiha Berksoy'un ilham verdikleri ve ilham aldıkları arasında sadece Nazım Hikmet ve büyük hayranlarından Baba Zula yok. Ünlü Amerikalı tiyatro yönetmeni Robert Wilson ve yönetmen Kutluğ Ataman da Semiha Berksoy'un çekim alanına girenlerden. Kutluğ Ataman 1997 yılındaki Uluslararası İstanbul Bienali'ne Semiha Berksoy'un kendini anlattığı sekiz saatlik ‘‘Semiha Unplugged'' videosuyla katılmıştı. Robert Wilson ise geçen yılki Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde sergilenen ve metinlerini Umberto Eco'nun yazdığı ‘‘Önceki Günler, Ölüm, Yıkım, Detroit III'' oyununu Semiha Berksoy'un söylediği ‘‘Liebestod'' aryasıyla süslemişti. Berksoy, bir diğer yıldızı İsabella Rosselini olan bu oyunun New York Lincoln Center'da sergilenen versiyonun da rol almış ve tam 3500 kişi tarafından ayakta alkışlanmıştı.
Semiha Berksoy bir kuyruklu yıldız olarak arzı endam ettiğinde değil kundakta, dünyada bile olmayan Baba Zula grubuysa Murat Ertel (elektrikli saz ve ses), Emre Onel (darbuka, sampler), Levent Akman (vurmalılar, makineler), William MacBeath (bas, kontrbas) ve Fahrettin Aykut'tan (davul) oluşuyor. İlk defa 1996 yılında bir araya gelen grup adını ilk kez ‘‘Tabutta Rövaşata'' filminin müzikleriyle duyurdu. ZeN grubunun içinden doğan bir grup sayılabilecek Baba Zula, sesle yapılabilecek hemen her türlü numarayı çekerek ‘‘o anın müziğini'' yapıyor ve bünyesinde sinema, şiir, video ve tiyatro gibi diğer sanat dallarını da barındırıyor.
Berksoy yıldızken onlar dünyada yoktu
‘‘Küçük Prens'', ‘‘Mutfak Kazaları'' ve ‘‘Kurbağa Öyküleri'' gibi oyunlara müzik yapan Baba Zula bu müzikleri bizzat oyunlar sırasında canlı canlı icra etmeleriyle tanınıyor. İlkel seslerden techno müziğe uzanan bir çizgide gidip gelen Baba Zula her konserde farklı şeyler çalarak sadık dineyicilerini bile şaşırtmayı başarıyor.
Şeyhbender Sok. 3, Asmalımescit-Tünel, Beyoğlu. Tel: (0212) 292 73 68
Bilet fiyatları: Ayakta 6 milyon, öğrenci 4 milyon, Radikal indirimi 1 milyon. Biletler Babylon gişesinden ve Biletix satış noktalarından (Beyoğlu ve Ortaköy Raksotek, Caddebostan Galleria, Maslak-Merter ve Göztepe Soyak MMM Migros, Akmerkez-Taksim ve Suadiye Vakkorama), Biletix Çağrı Merkezinden (0216 454 1555) temin edilebilir.