Güncelleme Tarihi:
Büyük çoğunluğu villa olan orman içindeki kaçak yapılara Orman Bakanlığı el koyacak. Bunun için yasa tasarısı hazırladıklarını bildiren Orman Bakanı Ersin Taranoğlu, ‘‘Kaçak yapıların yıkımı için bizzat bölge şefini sorumlu tutacağız’’ dedi. Taranoğlu, bundan sonra turizm amaçlı arsa tahsisine izin verilmeyeceğini de bildirdi.
Orman Bakanı Ersin Taranoğlu, büyük çoğunluğu villa olan orman içindeki kaçak yapılara, Orman Bakanlığı'nın el koyacağını açıkladı. Bu tür yapıların bakanlık tarafından değerlendirilmesini sağlayacak yasa tasarısı hazırladıklarını bildiren Taranoğlu, bakanlığının bundan sonra turizm amaçlı arsa tahsisi yapmayacağını da bildirdi.
Taranoğlu, 6831 sayılı Orman Yasası'nın 17'nci maddesinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili çalışma yapıldığını belirtirken, ‘‘Mevcut yasaya göre, orman içine kaçak yapı yapıldığında, bu yapılarla ilgili olarak sadece zabıt tutulabiliyor’’ dedi.
YIKMAYAN YANDI Bu uygulamayı kökünden değiştirecek bir sistem kurulacağını bildiren Taranoğlu, şu bilgileri verdi:
‘‘Biz yeni yasada, orman içine yapılmış kaçak yapılar ‘yıkılır' diyoruz. Bununla da yetinmiyoruz. Bu işlemden dolayı bölge şefini sorumlu kılıyoruz. Yani yıkmazsa sorumluluk alacak. Böylece hem yapana yıkım mecburiyeti, hem de şefe sorumluluk getiriyoruz. Bir şey daha yapacağız; ‘Kamu bu kaçak binalara yol, su elektrik gibi hizmetler getirmez' diyoruz. Eski halinde bu da yoktu.’’
Taranoğlu, yasanın çıkmasından sonra, orman içindeki tüm yapıların Orman Bakanlığı'na geçeceğini kaydederek, ‘‘Yapılacak değişiklikte, ‘mevcut yapıları bakanlık değerlendirir' diyoruz. Böylece kullanabileceğimiz yapıları tutup, diğerlerini yıkacağız. Yıkmadıklarımızdan kaynak yaratacağız’’ dedi.
ÖNCE BOĞAZ Taranoğlu'nun açıkladığı yasanın Meclis'den geçmesi halinde, Adana'daki ünlü Tekir Yaylası üzerindeki binlerce konut bir anda Orman Bakanlığı'nın eline geçecek. İstanbul Boğazı'ndaki çok sayıda villa türü yapı da aynı akıbete uğrayacak.
Türkiye'nin değişik bölgelerindeki orman içi yapıların binlerce olduğu, bunların büyük bölümünün de villa tipi konutlar olduğu belirtildi.
ARSA TAHSİSİ YOK Taranoğlu, Orman Bakanlığı'nın bundan sonra turizm maksatlı arsa tahsisi yapamayacağını da bildirerek, mevcut yasanın bunu mümkün kıldığını hatırlattı.
Taranoğlu, ‘‘Bu iş bizim işimiz değil. Arsa tahsis edince bunun denetiminin de yapılması lazım. Bu da Orman Bakanlığı'nın değil, Turizm Bakanlığı'nın işi. O zaman tahsisi niye ben yapayım?’’ diye konuştu.
ORMANA AÇILIŞ
Zonguldak'ta ağaç bayramı kutlamaları kapsamında Özel İdare Ormanı'nın açılışı yapıldı. 90 dekarlık arazi üzerine kurulan ormana ilk fidanı Vali Sami Seçkin dikti. Zonguldak Valiliği'nce Ereğli Karayolu üzerinde 90 dekarlık arazide oluşturulan Özel İdare Ormanı'nın açılışı Ağaç Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yapıldı. Açılışa Vali Sami Seçkin, Belediye Başkanı İsmail Eşref, Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmet Yediyıldız, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Ormanın sembolik açılışını yapan Vali Seçkin ilk fidanı dikti. Ormana 1200 fidan dikildi, öğrenciler tarafından halk oyunları gösterileri sunuldu, şiirler okundu. Vali Seçkin, milli servet ormanların mutlaka korunması gerektiğini, orman ve ağaç varlıklarının ülkemiz için büyük önem taşıdığını bildirerek, ‘‘Ormanların genişletilmesini sağlamak için fidan dikim çalışmalarının hızlandırılması lazım. Dikilen fidanın da korunması gerekli. Ormanları ne pahasına olursa olsun korumak vatandaşlık görevidir’’ diye konuştu. Orman Bölge Müdürü Osman Erenoğlu da, 90 dekarlık ormanın alanını 600 dekara çıkararak 48 bin fidan dikilmesini sağlamak olduğunu söyledi.