Güncelleme Tarihi:
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının hazırladığı “2006 Raporu”ndan derlediği bilgilere göre, son yıllarda terör örgütleri ve suç organizasyonları, ülkeleri etkisi altına alan küreselleşmenin de etkisiyle faaliyet alanlarını giderek genişletiyor.
Bu anlamda terör ve suç örgütleri sadece yaşadıkları ülkede değil kendileri açısından önem arz eden dünyanın birçok ülkesine ulaşarak, yasa dışı faaliyetlerde bulunuyor.
Sadece yasa dışı sigara ticareti nedeniyle dünya genelinde toplam vergi kaybı, yılda yaklaşık 30 milyar dolar seviyelerine ulaşırken, bu durum en çok ABD ve AB ülkeleri için büyük önem arz ediyor. Dünya Gümrük Örgütü verilerine göre dünya sigara pazarının yüzde 10-15'i kaçak ve sahte sigaradan oluşuyor.
Türkiye'ye bakıldığında ise yasa dışı sigara ticareti son yıllarda devasa boyutlara ulaştı. Kaçak sigara ticaretinin 2,5 milyar doları bulduğu Türkiye'de devletin ciddi vergi kaybına uğradığı belirtiliyor.
KAÇAK SİGARA, İNSAN SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ
Öte yandan kaçak sigara ticaretinin terör örgütleri ve organize suç gruplarına finansman kaynağı oluşturduğu, sahte sigara imalatında insan sağlığı açısından kaçak sigarada çok daha riskli ve standart dışı materyallerin kullanıldığı bildirildi.
Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda, kaçak sigara ve alkol ticareti ile daha etkin mücadele yapılması zorunluluğunun ortaya çıkıyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri geçen yıl birçok operasyon düzenledi.
YAKALANAN KAÇAK SİGARA VE ALKOLLÜ İÇECEK ARTTI
Yapılan çalışmalarda 2006 yılındaki kaçak tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içki olayları, önceki yıla göre yüzde 35,5 oranında artarak 2 bin 3'e çıktı. Artış 2002'ye göre yüzde 272 olarak gerçekleşti.
2006 yılındaki olaylarda yakalanan şüpheli sayısı önceki yıla göre yüzde 38,8 , 2002 yılına göre de yüzde 244 oranında artış gösterdi.
Yakalanan kaçak tütün ve mamullerine bakıldığında ise 2006 yılında toplam 7 milyon 212 bin paket ele geçirildi. Buna göre yakalanan tütün ve mamulleri önceki yıla göre yaklaşık yüzde 49, 2002 yılına göre ise yüzde 266 oranında arttı.
Alkollü içecek kaçaklığına bakıldığında da 2006 yılında önceki yıllara göre artış görülüyor. Geçen yıl ele geçirilen alkollü içki şişe sayısı önceki yıla göre yüzde 2,7 oranında artışla 133 bin 726 adede çıktı. 2002 yılına göre artış yüzde 591 olarak gerçekleşti.