Kaçak maden ocakları kapatılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kaçak maden ocakları kapatılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 11:50

Zonguldak'ta yılın ilk 3 ayında tespit edilen 42 kaçak maden ocağı, 531 dinamit ve 177 kapsül kullanılarak kapatıldı.

Kentte geçen yıl garaj süsü verilmiş ya da bahçe ve ormanının içine açılmış 215 adet kaçak maden ocağı tespit edildi.

Her yıl onlarca kişinin öldüğü ya da yaralandığı kaçak maden ocakları 3 bin 121 dinamit ve 750 adet kapsül kullanılarak kapatıldı

Gelik beldesinde kapatılan kaçak maden ocaklarından birinin yıkılma tehlikesi nedeniyle ibadete kapatılan bir caminin bahçesinde açıldığı belirlendi.
Dinamitle kaçak kömür ocağı kapatılırken, caminin avlusunda tahkimat direkleri ve bir vagon olduğu, ayrıca kaçak maden ocağından çıkarılan kömürün taşınması amacıyla ray sistemi oluşturulduğu görüldü.

Taş kömürünün korunması, yasa dışı yollarla yer üstüne çıkartılarak haksız menfaat temin edilmesinin önlenmesine yönelik yapılan denetimler kapsamında ocak-mart döneminde ise 42 kaçak maden ocağı, 531 adet dinamit ve 177 adet kapsül kullanarak kapatıldı, ilgililer hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.
Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl 300 civarında kaçak maden ocağının kapatıldığını ancak soruna çare bulunamadığını söyledi.

Yasa dışı işletilen ocakların işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadan üretim yapıldığından olası kazalarda ciddi yaralanmalara ve ölümlere neden olduğunu anlatan Kaymakçı, şunları kaydetti:

“Kaçak ocaklarda her yıl çok sayıda kişi yaşamını yitiriyor ya da yaralanıyor. Bu madenler hem ekonomiyi, hem canı tehdit ediyor. Bu ocaklardaki kazalar polise geç bildirildiğinden kurtarma çalışmaları da sağlıklı yürütülemiyor. Kaçak işletmeciler, çok dar galerileri dikkat çekmeyecek alanlara açmaya özen gösteriyor. Bunlar bazen ormanlık arazilerin içlerinde, bazen de bir evin garajında olabiliyor. Bölgenin kanayan yarasına alınan önlemlere rağmen çare bulunamıyor. Kaçak ocakların kapatılması kadar, burada üretilen kömürün piyasada satılabilmesinin önüne geçilmesi de önemli. Caydırıcı cezalar uygulanabilirse kimse kaçak kömür satmaya ve satın almaya cesaret edemeyecektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!