Kaçak avcılar Facebook ve Twitter'da avlandı

Güncelleme Tarihi:

Kaçak avcılar Facebook ve Twitterda avlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2015 12:25

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce, Muş'un Varto ilçesinde yasaklanmış bölgede avlanan ve fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşan 12 kişiye 42 bin 669 lira ceza kesildi.

Haberin Devamı

2010'da gerçekleşen olayda H.A. ve arkadaşları, Muş'un Varto ilçesinde yasak bölgede avlanarak görüntü ve fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı. Söz konusu fotoğraf ve görüntüleri geçen ay tespit eden ve incelemeye alan DKMP ekipleri, görüntülerin kabahat teşkil edebilecek nitelik taşıdığını belirledi. İnceleme sonrası paylaşılan fotoğraf ve videolarda tespit edilen kişilerin ayrı ayrı bilgisine başvuruldu.

Olayın görüntüleri ve ilgililerin verdiği bilgiler doğrultusunda yapılan değerlendirmede, söz konusu avın, 2010-2011 Merkez Av Komisyonu Kararı ile "ava yasak alan" ilan edilen Muş'un Varto ilçesi Seferek geçidi mevkisindeki Taşlıkaya, Çaltalı, Koçyatağı, Başkent ve Ağaçkorur köylerinin bulunduğu bölgede yapıldığı anlaşıldı.

66 av hayvanı yasa dışı avlandı

Ulaşılan bilgiler sonucunda söz konusu ava çoğunluğu Muşlu olmak üzere İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ'dan avcıların katıldığı ve 51 kınalı keklik, 12 çil keklik, 2 tavşan, 1 tahtalı olmak üzere 66 av hayvanının yasa dışı vurulduğu tespit edildi. Yasa dışı avı gerçekleştiren 12 kişiye toplam 6 bin 501 lira idari para cezası verildi. Ayrıca faillere, tabiata verdikleri zarardan dolayı da "müştereken" ve "müteselsilen" olmak üzere 36 bin 168 lira tazminat vermesi karara bağlandı. Failler hakkında toplam 42 bin 669 lira cezai işlem uygulandı.

'Sürdürülebilir avcılık için herkesin kurallara uyması gerekir'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, kaçak avcılık faaliyetinde yapılan denetimler arasında sosyal medyanın da yer aldığına işaret ederek şöyle devam etti: "Facebook ve Twitter gibi oldukça yaygın olarak kullanılan sosyal ağlarda yasa dışı av görüntülerinin tespitini yapıyor ve kabahatliler hakkında yasal işlem uyguluyoruz. Kaçak ve usulsüz avlanma faaliyetlerine yönelik sosyal medya denetimlerimizin yanında, rutin ve ani baskın şeklindeki denetimlerimiz de sıkı bir şekilde sürüyor"

Sürdürülebilir avcılık için herkesin kurallara uyması gerektiğini vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: "Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak, av koruma kontrollerinin yanı sıra jandarma ve emniyet birimlerine, avcı kuruluş ve derneklerine, köy muhtarlıklarına, vatandaşlara av ve yaban hayatı kaynaklarının korunmasının önemine yönelik bilgilendirme çalışmaları da yapıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!