Kabotaj Bayramı mesajları seçenekleri - 1 Temmuz Kabotaj Bayramı nedir, neden kutlanır?

Güncelleme Tarihi:

Kabotaj Bayramı mesajları seçenekleri - 1 Temmuz Kabotaj Bayramı nedir, neden kutlanır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2020 11:29

Bugün, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 94. yılı. Kabotaj hakkımız ve denizlerdeki bağımsızlığımız, özgürlüğümüzün ve milli egemenliğimizin temel teminatlarından biridir. Türk denizciliğinin gurur günü olarak bilinen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı için pek çok kişi sosyal medya hesabından mesaj paylaşımında bulunuyor. Peki, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı nedir, neden kutlanır? İşte Kabotaj Bayramı mesajları seçenekleri...

Haberin Devamı

1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanan bu bayram, 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olmuştur. Peki, kabotaj nedir? İşte Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın tarihi...

Kabotaj nedir?

Fransızca kökenli bir sözcük olan Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.

Kabotaj Bayramı’nın tarihi

Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 19 Nisan 1926 tarih ve 815 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkındaki Kanun’’ ile Türk kıyılarında kabotaj hakkı tamamen Türk vatandaşlarına ve firmalarına verildi. 1 Temmuz 1926 gününden itibaren yürürlüğe girdi. Aynı gün Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak Türk ulusuna armağan edildi.

Kabotaj kanunu” aslında “egemenlik” kavramının denizler üzerinde vücut bulmuş halidir. Bu süreç 24 Temmuz 1923’te Lozan’da kapitülasyonların kaldırılması ile başlamış, 1 Temmuz 1926’da Kabotaj Kanununun yürürlüğe girmesi ile de başka bir noktaya, denizlerimiz üzerinde egemenliğimizin tamamı ile tesis edilmesi noktasına evrilmiştir. Kabotaj kanununu, Lozan’da alınan kararların devamı ve de Mavi Vatan” kavramının oluşması sürecinde yeni Türk devletinin attığı ilk adım olarak da kabul edebiliriz.

Bu kanun ile akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk vatandaşlarına verilmiştir. Limanlarımız arasında yük ve yolcu taşıyan tüm gemilerin kendi bayrağını taşıyan ve kendi vatandaşları ile donatılan gemiler olmasına ve yer hizmetleri ile limanlarda da tamamen kendi vatandaşlarımızın çalışabileceğine hükmedilmesi tarihi bir adımdır.
Ayrıca dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği de kanun kapsamında belirtilmiştir. Yabancı gemilerin ise sadece Türk limanları ile yabancı limanlar arasında yük ve yolcu taşıyabilmesine izin verilmiştir.

Haberin Devamı

KABOTAJ BAYRAMI MESAJLARI

Haberin Devamı

Deniz ticareti, ulaşımı ve kültürünün daha da gelişeceği bir gelecek dileğiyle denizlerdeki bağımsızlığımızın simgesi Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlu olsun.

Türk denizciliğinin dönüm noktası, bayrağımızı denizlerde sonsuza kadar dalgalandıracak “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı” kutluyoruz. Mavi vatana selam olsun! Tam yol ileri!...

“Tam bağımsızlık denildiği zaman,doğal,siyasal,mali,adli,askeri, kültürel ve her alanda tam bağımsızlık anlaşılır.” ~Mustafa Kemal Atatürk

Vatanımızın güvenliği, denizlerden başlar. Türk Milletinin geleceği Mavi Vatan'dadır.Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu olsun.

Kabotaj hakkımız ve denizlerdeki bağımsızlığımız, özgürlüğümüzün ve milli egemenliğimizin temel teminatlarından biridir. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlu olsun.

Haberin Devamı

“Mavi Vatan” ifadesini daha anlamlı kılan Kabotaj Bayramı kutlu olsun.

Üç tarafı denizle çevrili olan, bir de iç denizi olan, halkın % 70'inin,denizcilerinin de % 60'ının yüzme bilmediği sevgili ülkemin Kabotaj Bayramı kutlu olsun

Türk denizciliğinin dönüm noktası, bayrağımızı denizlerde sonsuza kadar dalgalandıracak “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı” kutluyoruz.

Türk Denizlerinde, Türk’ün egemen olmasının bayramı olan, 1 Temmuz Kabotaj Bayramımız kutlu olsun.

Denizlerimizdeki egemenliğimizin sembolü olan 1 Temmuz #KabotajBayramı kutlu olsun!

" Zaferi, denizi kontrol altında tutan, ihtiyacı olan şeyi, ihtiyacı olduğu zaman, istediği yere ulaştırabilen ülke kazanır. "Mustafa Kemal Atatürk #KabotajBayramı mız kutlu olsun.    

Haberin Devamı

1 Temmuz 1926 itibaren Cennet Vatanımızın denizlerinde, bayrağımız kendi kara sularında dalgalanmaya devam ediyor ,bu gün denizlerdeki  egemenliğimizin tescillendiği gün öyleyse KABOTAJ BAYRAMIMIZ kutlu olsun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!