Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Çanakkale'de törenle kutlandı.
KABOTAJ BAYRAMI YURTTA BÖYLE KUTLANDI / Foto Galeri
Birdane, 500 yıl önce Gelibolu'da, bilinen dünyayı ayrıntılı ve anlaşılır şekilde haritaya geçiren Piri Reis'in bugün bile tüm akademisyenlerin ve bilim çevrelerinin saygı duyduğu bilimsel çalışmanın değerli örneğini sergilediğini belirterek, "Piri Reis'in ne yazık ki bu bilimsel yaklaşımı ve dünyayı stratejik olarak yeniden çözümleme başarısı, yaşadığı dönemde karşılık bulamadığı gibi aydınlık fikirleri ve haritası da kendisi gibi unutulmuştur" dedi.
Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama ve çöküş döneminde adeta yabancıların tekeline terk edilen denizlerin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve halkın büyük çabalarıyla kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrası 1 Temmuz 1926 tarihinde tekrar Türk milletine iade edildiğine işaret eden Birdane, "Unutulan büyük denizci dehası Piri Reis ve dünya haritası yeniden gün ışığına çıkarılmıştır" diye konuştu.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından, Çanakkale İskelesi'nden “Alınteri 8” adlı feribota binen vali yardımcıları Hüseyin Kulözü ve Cemal Yıldızer, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığını temsilen Kurmay Albay Murat
Yılmazarslan, Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Liman Başkanı Birdane, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Çanakkale Müdürü İsmail Durgun, Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri Müdürü Rıdvan Gezgin ile sektör temsilcileri deniz şehitleri için denize çelenk bıraktı.
Bu sırada, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörler ve hızlı tahlisiye botu ile sahil güvenlik botu gösteri yaptı.
ANTALYA
KOMUTANLARDAN BAŞKAN AKAYDIN’A KABOTAJ BAYRAMI ZİYARETİ
İZMİR
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 87. yıl dönümünün kutlandığını belirten Ünüvar, Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim gibi alanlarda birçok imtiyazın sağladığını kaydetti.
Törenin ardından Vali Yardımcısı Cengizhan Aksoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ile protokol üyeleri Kordon'da halat çekme yarışmasına katıldı.
ZONGULDAK
Şehit denizciler anısına denize çelenk bırakıldı.
Valilik önündeki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene Vali Erol Ayyıldız, Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak Liman Başkanlığı’nca Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Ardından şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, Türkiye’nin, Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna, bir iç denize sahip olduğunu söyledi.
Daha sonra kargo rıhtımından Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait 'Söndüren 5' adlı römorköre binildi. Vali Erol Ayyıldız ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Atatürk ve silah arkadaşları ile şehit denizciler anısına liman içinde denize çelenk attı.
MUĞLA
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Marmaris'te düzenlenen törenle kutlandı. Renkli görüntülerin yaşandığı kutlamada, su sporu merkezlerinin yaptığı gösteriler ilgiyle izlendi.
Kutlamalar dolayısıyla Marmaris Atatürk Meydanı'nda tören düzenlendi. Muğla Valisi Mustafa Güvençer'in de katıldığı törende anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Vali Güvençer ve beraberindekiler, daha sonra Yat Limanı'ndan gemiye binerek denize açıldı. Körfezin ortasında protokol üyeleri, gemilerin çaldığı sirenler eşliğinde deniz şehitleri anısına suya çelenk bıraktı.
Çelenklerin bırakılmasının ardından ilçede faaliyet gösteren su sporu merkezleri gösteriler gerçekleştirdi. Sürat tekneleri, jet ski ve flyboard gösterileri kıyıda toplanan vatandaşlar ve turistler tarafından ilgiyle takip edildi. Bir jet skiye bağlı olan hortumu aracılığıyla yerden metrelerce yükseğe çıkan flyboard, en fazla dikkat çeken gösteriyi sundu. Spor aracındaki kişinin havadayken Türk bayrağı açması, alkış aldı.
"TCSG Umut" göreve başladı
Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisi "TCSG Umut", kutlamalar kapsamında Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı emrinde Marmaris'te konuşlandırılarak göreve başladı. Çelenk sunma töreninin ardından Vali Güvençer, Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Aksaz Deniz Üs Komutanı Vekili Albay Levent Ateş ve Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanı Albay Fatih Erkan, Sahil Güvenlik botuna binerek açıkta bekleyen "TCSG Umut" gemisini ziyaret etti.
"Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi" projesi kapsamında inşa ettirilen 4 gemiden ikincisi olan TCSG Umut'un, açık denizlerdeki görev etkinliğinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağı belirtildi.
Türk tersanelerinde Aselsan başta olmak üzere Türk mühendisleri tarafından inşa edilen arama kurtarma gemisinin, 88 metre boyunca ve bin 700 ton ağırlığında olduğu öğrenildi. Helikopter konuş kabiliyeti de olan geminin, deniz kirliliklerine müdahale edebilme ve açık deniz şartlarında görev yapabilme kabiliyetinde olduğu kaydedildi.
TCSG Umut'un kesintisiz 8 gün denizde kalabildiği, üzerinde konuşlu dalgıç timiyle etkin görevler yapabileceği ve bünyesindeki Arama Kurtarma Harekat Merkezi sayesinde arama kurtarma planlarını oluşturup uygulayabileceği bildirildi.
ŞİLE
Şile’deki 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları renkli geçti. Törenlere Şile Kaymakamı Şükrü Görücü, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Ali Beşir Belediye Can Tabakoğlu Kıyı Emniyeti yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.
Limandaki kutlamalarda, Aralık ayında meydana gelen deniz kazasında hayatını kaybeden Kaptan Cemil Özben, Turgay Sarıboğa, Mehmet Genç balıkçı Mümin Akgün için ve tüm deniz şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Ayrıca Kıyı Emniyetine ait KIEM 1 isimli tekne ile denize açılan protokol deniz şehitleri için Karadeniz’e çelenk bıraktı. Çelenk törenine diğer tekneler de katıldı.
BOT GÖSTERİSİ
Şile Tahlisiye ekiplerinin bot gösterisi heyecanla izlendi. 3 kişiden oluşan can kurtarma ekibi temsili olarak boğulma tehlikesi geçiren bir genci sudan çıkardı.
ŞİDDETLİ RÜZGARA TUMBA KLASİĞİ
Şile tahlisiye ekiplerinin her yıl tekrarladığı "tumba gösterisi" diğer yıllardaki törenlerde olduğu gibi en renkli gösterilerden biri oldu. On kürekçi ve baş reisden oluşan ekip botta bulunan ipleri kullanarak içinde bulundukları botu alabora etti. Alabora olan tekne yeniden su üstünde selamlama flamalarıyla görüldü.
BAYRAMININ SİMGESİ YAĞLI DİREK
Kabotaj Bayramlarının simgesi haline gelen yağlı direk yarışlarında kıyasıya yarışan gençlerden Ramazan Aygün direk ucundaki bayrağı alarak birinciliği elde etti. Kıyasıya mücadele içinde gerçekleşen yarışmada birinciye altın hediye edildi. Gösteriler şiddetli rüzgara rağmen ilçe sakinleri tarafından ilgiyle izlendi.
Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi
TBMM'de 19 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik temellerinin atıldığı 1. İzmir İktisat Kongresi'nde kabotaj konusu da gündeme geldi. Bu süreçte, kapitülasyonlarla yabancılara terk edilen deniz varlığına hakim olmak amacıyla bir yasa taslağı hazırlandı.
Kabotaj Kanunu 19 Nisan 1926'da TBMM'de kabul edildi ve 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. “Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferi” olarak nitelenen düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle yabancıların deniz ticaretindeki hakimiyeti son buldu.